Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Brottsofferjouren: Leder till våldsam badwill

Polisen skjuter sig själv i foten genom att tvinga brottsoffer att själva bekosta utredningar. Det säger Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem. ”Det värsta ur målsägandeperspektiv är att känna sig nonchalerad”, säger han.

Det händer att den som blivit utsatt för ett brott tvingas betala delar av utredningen själv. I tisdagens DN-artikel intervjuades 92-åriga Ruth Andersson som med egna pengar betalade för en telefonspårning vid sidan om polisutredningen.

Så får det inte gå till, säger Brottsofferjouren.

– Polis och åklagare har ett långtgående ansvar att se till att utredningar om brott blir fullständiga, högkvalitativa och förhoppningsvis leder till att gärningsmannen blir åtalad. Då är det väldigt viktigt att man inte pådyvlar utredningskostnader på brottsoffret eftersom det är statens ansvar att se till att man verkligen verkställer den bästa möjliga utredningen, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund.

Han tror att den här typen av fall trots allt är relativt ovanliga, och poängterar att de flesta poliser antagligen försöker göra ett så bra arbete som möjligt.

Ändå är han kritisk, och tror att polisens ointresse att utreda drabbar myndigheten själv.

– Polisen inser nog att det ofta leder till en våldsam badwill-effekt som man inte har råd med. Tänk dig en kund som kommer in och klagar på att en vara inte fungerar. Då är det en väldig skillnad om man säger ”det ordnar vi omedelbart, du får en ny vara” jämfört med om man säger ”nej, nej, nej, du får stå ditt kast”, säger Sven-Erik Alhem.

– Det är dessutom en psykologisk tung belastning för en målsägande, att få veta att man inte är värd att satsa på.

Hur borde polisen agera?

– Det bästa en polis kan göra är att visa att man ska göra så bra man kan för att lösa det, att man ska göra en så bra utredning som möjligt. I all sån här utredningsverksamhet är det a och o att man märker att polis och åklagare gör allt man kan för att nå framgång. Det absoluta sämsta är att man får besked att man måste bekosta utredningen själv, det är i strid med allt vad statens ansvar heter.

– Om man märker att polisen har en äkta ambition med att nå fram så har man också mycket större respekt för att det inte alltid leder till en fällande dom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.