Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brottsutredning-mot-vetenskapsskolans-exrektor-laggs-ned/

Sverige

Brottsutredning mot Vetenskapsskolans exrektor läggs ned

Foto: Tomas Ohlsson

Förundersökningen mot den tidigare rektorn på Vetenskapsskolan läggs ner. 

Han har bland annat misstänkts för grovt osant intygande. 

6 mars 2020 – Artikeln har tillfogats en rättelse. 

Den fristående skolan Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, i Göteborg har utretts för kopplingar till våldsbejakande extremism och belagts med verksamhetsförbud. 

Kort efter Göteborgs stads beslut i fallet inleddes en förundersökning om ekonomisk brottslighet mot verksamhetens chef och huvudman Abdel-Nasser El Nadi. 

El Nadi togs i somras i förvar av Säpo och regeringen beslöt senare att han skulle utvisas tillsammans med fem andra personer som av Säpo klassats som extrema islamister. Han uppges därefter på eget bevåg ha lämnat landet. 

Ekobrottsmyndighetens misstankar mot El Nadi gällde ”grovt osant intygande”, enligt tingsrätten i Göteborg. Nu skriver nyhetsbyrån Siren att förundersökningen mot El Nadi läggs ner. Tingsrätten skriver i sitt yttrande att ”målet avskrivs från vidare handläggning”. 

DN har sökt chefsåklagaren Olof Sahlgren för en kommentar. 

Artikeln har tillfogats en rättelse: En tidigare version hänvisades till en annan utredning hos Ekobrottsmyndigheten, som gäller en förskola i Angered. Den förskolan har Abdel-Nasser El Nadi aldrig varit rektor för. 

Läs mer: Så vill regeringen stoppa nya religiösa friskolor