Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/brutala-morden-i-vivalla-i-dag-faller-dom/

Sverige

Brutala morden i Vivalla: I dag faller dom

Åklagaren Krister Petersson anser att bevisläget är bra. Foto: Pavel Koubek/TT

I dag faller domar mot fem män som misstänks för två mord i samband med en blodig uppgörelse i Örebrostadsdelen Vivalla i somras.

Den uppmärksammade händelsen har enligt åklagaren sin upprinnelse i en fejd som varat under flera år.

Rätta artikel

Enligt åklagaren Krister Petersson började uppgörelsen när två män kom till Vivalla på moped för att konfrontera en tredje man, som svarade med att avlossa 14 skott med ett automatvapen.

En av de tillresta träffades i bröstet och blev liggande på marken. Den andre träffades i benet och jagade sedan det ursprungliga tilltänkta offret och sköt honom till döds med pistol.

Hämnden kom omedelbart. Mannen som skjutits i bröstet försökte fly från platsen men överfölls strax av flera män. Han avled efter en hänsynslös misshandel.

De som åtalats för dödsmisshandeln slog det skottskadade offret upprepade gånger med en motorcykelhjälm och högg honom i ansiktet med vad som i åtalet beskrivs som ett saxliknande föremål.

Krister Petersson har tidigare sagt till TT att bevisläget är bra:

– Särskilt vad gäller misshandeln där det finns videofilm av händelseförloppet.

Enligt Petersson ligger det en sedan många år känd gängkonflikt bakom morden. Den ska ha inletts med ett mord 2015, som fick flera våldsamma efterverkningar. De involverade är tidigare dömda för olika typer av våldsbrottslighet och narkotikabrott. En av de misstänkta anslöt sig till terrororganisationen IS sommaren 2013 och kom tillbaka skadad till Sverige.

Utredningen inleddes i juli förra året och drog ut på tiden eftersom en av de misstänkta försökte gömma sig utomlands.

Läs mer: Mångårig konflikt bakgrund till Örebromord 

Ämnen i den här artikeln:

Örebro
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt