Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Budfirman Schenker stoppar leveranser till Rinkeby

Chaufförer från budfirman DB Schenker har utsatts för rån, stenkastning och misshandel vid leveranser till Rinkeby i norra Stockholm. Nu stoppar Schenker alla transporter till förorten.

– Våra chaufförer vågar inte åka dit. Det är ett jätteproblem, säger Pierre Olsson, press- och informationschef på DB Schenker.

Det är flera incidenter under de senaste veckorna mot företagets paketbilar som ligger bakom beslutet att åberopa Force majeure. Enligt Pierre Olsson är det ungdomsgäng som ligger bakom rånförsöken och våldet mot deras anställda.

Vid ett tillfälle blev en av Schenkers chaufförer överfallen och misshandlad i samband med att några unga försökte stjäla ur bilen. Mannen tvingades uppsöka sjukhus för vård och har efter en dryg vecka fortfarande inte kunnat återgå i tjänst.

– Han fick hjärnskakning och en utslagen tand och behöver mer vård innan han kan komma tillbaka, säger Pierre Olsson.

Den senaste veckan har budfirman tagit hjälp av både närpolisen och säkerhetsvakter från Securitas för att få ut leveranserna till såväl boende som företag i Rinkeby. Men inte heller det har gått vägen.

– De kastade sten mot polisen och igår vägrade Securitas att åka ut med oss för situationen är för hotfull. Då fick vi inte ut någonting, säger Pierre Olsson.

För att lösa transporterna har man levererat varor, medicin, tobak och annat till grannområdet Tensta. Vid andra tillfällen har budfirman använt taxi. Men det är inte en hållbar lösning, menar Pierre Olsson.

– Det är en förfärlig situation, och vi kan inte tvinga chaufförerna att åka in i området om de riskerar att bli misshandlade. Men mediciner och andra varor måste ju ut till butikerna.

Schenker kör varor över hela landet och det har förekommit att bilarna har utsatts för rån vid några tillfällen.

– Vi har värdefulla saker på flaket ibland, men just misshandel och hot mot våra chaufförer är nytt för oss, att det är så grovt, säger Pierre Olsson.

Närpolisen i Södra Järvas distrikt bekräftar att det har varit extra oroligt i Rinkeby sedan slutet av sommaren med stenkastning, rån och skadegörelse av unga mellan 14-22 år. Man har även fått in två polisanmälningar om misshandel och rånförsök mot Schenker.

Men den sociala oron är inget nytt fenomen i Rinkeby.

– Det har pågått i några år. Det brinner några bilar i veckan och vi poliser blir utsatta för stenkastning lika ofta. Normalläget är ganska dåligt och de ger sig på olika samhällsfunktioner som räddningstjänst och även byggarbetare, säger Jörgen Ohlsson, närpolischef Södra Järva.

Att ungdomarna nu dessutom gett sig på transportföretaget ser polisen allvarligt på. För att säkerställa att handlarna och apoteken kan få sina varor har man inlett ett samarbete med Schenker.

– Det är högt prioriterat att leveranserna kan fortgå, handlarna är beroende av att varorna når fram. Vi kommer även försöka få bort de här ungdomarna och få dem att förstå att de bara förstör för sig själva när allt mer av servicen i området försvinner på grund av oron, säger Jörgen Ohlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.