Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bunkerläkaren misstänks för ett ”liknande brott”

Gården dit kvinnan fördes ligger utanför Knislinge i norra Skåne. Bunkern hon spärrades in i återfinns inne i maskinhallen, överst i bild.
Gården dit kvinnan fördes ligger utanför Knislinge i norra Skåne. Bunkern hon spärrades in i återfinns inne i maskinhallen, överst i bild. Foto: Johan Nilsson / TT

Förundersökningen mot den så kallade bunkerläkaren om ytterligare ett brott, liknande det fall av människorov han fälldes för förra våren, går vidare. Kammaråklagare Erik Wendeby säger till DN att han ”förhoppningsvis” tar ett beslut i åtalsfrågan innan nyår.

När Svea hovrätts dom om åtta års fängelse för bortrövandet av den kvinna som läkaren höll inlåst i en bunker vid sin lantgård vann kraft i april förra året, så pågick redan en annan förundersökning mot mannen. Vad den närmare handlar om vill Wendeby alltjämt inte gå in på.

– Det gäller en liknande händelse som den han redan dömts för, säger Erik Wendeby.

Men med en annan målsägande, eller?

– Det rör en annan person, ja, säger Wendeby.

Förundersökningen har pågått under lång tid, och ytterligare tid krävs, uppger kammaråklagaren.

– Jag har kontinuerligt vidtagit ytterligare åtgärder. Så småningom hoppas jag kunna besluta i åtalsfrågan.

Vad betyder ”så småningom”?

– Förhoppningsvis före årsskiftet.

Är det en lika allvarlig händelse som den då han höll en kvinna inspärrad under nästan en veckas tid?

– Det är en bedömningsfråga. Jag vill inte gå in på det, säger Erik Wendeby.

Vid gården i Skåne gäller fortfarande avspärrningar, upprättade av polisen. Det har bland annat lett till att en planerad försäljning av fastigheten dragit ut på tiden.

– Nu är det endast en mindre del av fastigheten som är svspärrad, säger åklagaren.

Det var i september 2015 som läkaren vid ett möte i Stockholm med kvinnan, som var verksam som eskortdam, drogade henne med preparerade jordgubbar. Han körde henne sedan med bil till lantgården utanför Knislinge i norra Skåne, där hon låstes in i ett rum i en ljudisolerad bunker som läkaren byggt inne i en maskinhall.

Efter sex dagar i fångenskap återvände mannen och kvinnan till Stockholm för att hämta en del av hennes tillhörigheter. När läkaren förstod att kvinnan av anhöriga anmälts som saknad, övertalade han henne att följa med till polisen för att där uppge att hon slagit följe med honom helt frivilligt.

Men en av polisens utredare fattade misstankar och förde kvinnan åt sidan. Då bröt hon samman och berättade om fångenskapen hon tvingats utstå i bunkerrummet.

Läkarens försvarare uppgav sedan under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten att hennes klients avsikt med agerandet var att hitta en livspartner.

Under polisens utredning av fallet kom det fram uppgifter som tydde på en koppling till Norge och Danmark – läkaren ska ha rest till både Oslo och Köpenhamn, som del i planläggningen.

Peter Claeson, en av åklagarna i fallet, har i en intervju i februari 2016 för norska tidningen Verdens Gang sagt att läkaren under besöket i Oslo försökt bortföra en person och att utredarna vet vem den personen är.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.