Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bunkermannen hade ”hittat sin drömkvinna”

Foto: Polisen/TT

Den 38-årige läkaren tyckte att han ”hittat sin drömkvinna”. Han drogade henne, förde bort henne och låste in henne.

– Hon bröt ihop när hon fick se gärningsmannen i rättssalen, säger kvinnans målsägarbiträde Jens Högström.

När 38-åringen kommer in i sal 37 i Stockholms tingsrätt ser han sig lugnt omkring.

Kvinnan som han erkänt att han drogat, fört bort och hållit inlåst i en hemmabyggd bunker i Skåne i nästan en vecka döljer sig bakom solglasögon och en stor mönstrad sjal. Hon tar hela tiden nya pappersnäsdukar att torka tårarna med.

I stort skiljer sig inte åklagarnas påståenden om vad 38-åringen har utsatt kvinnan för från hans egen berättelse.

– Den juridiska termen är att han har vidgått det mesta. Han har erkänt ett brott som heter olaga frihetsberövande men han nekar helt till våldtäktsanklagelserna, säger 38-åringens försvarare Mari Schaub till TT.

Åklagare Peter Claeson har rubricerat bortförandet som människorov, ett brott som kan ge fängelse i 4–18 år eller på livstid.

För att kunna fälla för människorov måste rätten anse det bevisat att uppsåtet varit att skada kvinnan ”till liv och hälsa” eller tvinga henne ”till tjänst”. Mari Schaub säger att 38-åringen varken velat skada eller tvinga. Han har bara "uttryckt att han någon gång önskar ha samlag" med kvinnan.

Målsägarbiträde Jens Högström säger till TT att kvinnan kommer att ta av både sjal och solglasögon när hon senare lämnar sin berättelse bakom rättens stängda dörrar. Men han vill att 38-åringen sitter i ett annat rum då.

Många närvarande uppfattade 38-åringen som lugn och avslappnad i rättssalen. Målsägarbiträdet använde till och med uttrycket ”obehagligt lugn”, men enligt försvarsadvokaten mår även 38-åringen dåligt.

– Han är mycket ledsen över det han har gjort. Han har ångest, säger Mari Schaub till TT.

När en reporter frågar varför 38-åringen agerat som han gjort säger hon:

– Han har ju hittat sin drömkvinna.

Han ska då ha tänkt att den enda möjligheten att behålla henne var att låsa in henne.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.