Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Busch Thor räknar med SD-stöd för en borgerlig statsminister

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor Foto: Lotta Härdelin

Även om de borgerliga partierna skulle bli mindre än de rödgröna i nästa val ska Stefan Löfven ersattas av en borgerlig statsminister. Det anser Kristdemokraterna partiledare Ebba Busch Thor. Hon räknar med SD:s stöd i en statsministeromröstning och tror också att en borgerlig budget då skulle gå igenom riksdagen.

För på dagen två år sedan, den 27 december 2014, bröts julfriden för det politiska Sverige. När decemberöverenskommelsen presenterades spelade den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund och partiets nuvarande ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed viktiga roller för att driva fram ett avtal där regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna kom överens om att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande i riksdagen över den ekonomiska politiken.

Knappt ett år senare spelade KD, riksdagens minsta parti, på nytt en huvudroll. Då röstade en majoritet av ombuden på partiets riksting ner samma överenskommelse. Ebba Busch Thor argumenterade emot, men lät som nybliven partiledare majoritetens vilja gå igenom utan större åthävor.

Nu har ytterligare ett år gått. Ebba Busch Thor är besviken över att hon inte fått med sig de andra borgerliga ledarna på att lägga en gemensam borgerlig budget för att, med stöd av SD, rösta bort den rödgröna regeringen.

– Jag är inte nöjd med att vara partiledare i opposition, säger hon och blickar ut över regeringskansliet Rosenbad som skymtar genom fönstret från arbetsrummet i gamla riksdagshuset.

Läs mer: Ebba Busch Thor: Jimmie Åkesson flörtar outtröttligt med KD

Centerpartiet och Liberalerna har sagt bestämt nej till att lägga fram en alliansbudget före valrörelsen 2018, så den frågan är av allt att döma politiskt död.

– Det har funnits starka skäl för att pröva stödet för en alliansregering. Jag håller fast vid det uttalandet. Jag är beredd att pröva det, nu. Men vi är inte överens i alliansen i den här frågan, konstaterar Ebba Busch Thor.

Men efter valet blir det ett annat läge. Då är de fyra partierna överens om att – oavsett om de borgerliga partierna är större än de rödgröna eller inte – i en riksdagsomröstning ta stöd av Sverigedemokraterna för att fälla Stefan Löfvens regering.

I en slutlig statsministeromröstning ser Ebba Busch Thor heller inga problem att ta stöd av SD, som sagt att partiet hellre ser M-ledaren Anna Kinberg Batra som statsminister.

– Jag har öppnat för att oavsett valresultat pröva stödet i riksdagen, säger Ebba Busch Thor.

Under talmansrundorna efter valet 2014 krävde den dåvarande talmannen Per Westerberg att S-ledaren Stefan Löfven skulle säkerställa att en rödgrön budget skulle gå igenom riksdagen.

Foto: Lotta HärdelinEn omsorgspeng för barn upp till tre års ålder och slopad pensionärsskatt som betalas med höjd moms är två frågor som Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor hoppas ska lyfta det minsta riksdagspartiet över 4-procentsspärren. Foto: Lotta Härdelin

Ändå föll den första rödgröna budgeten, men regeringskrisen avblåstes när Stefan Löfven ställde in det planerade extravalet och satt kvar som statsminister efter att decemberöverenskommelsen hade presenterats.

När decemberöverenskommelsen nu har fallit räknar Ebba Busch Thor med att kunna baxa igenom en borgerlig minoritetsbudget genom riksdagen.

– Att säga till väljarna att man inte är beredd att pröva stödet är faktiskt ett svek, säger hon.

Helst ska S och SD inte vara större än de borgerliga partierna tillsammans, för i ett sådant läge skulle SD kunna fälla den borgerliga regeringen genom att rösta på en S-budget.

Ebba Busch Thor räknar kallt med att de tre rödgröna partierna inte skulle lägga någon gemensam budget efter valet. Hon säger sig ha vittnesmål om en mycket dålig stämning mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Vi har högt uppsatta socialdemokrater som uttrycker sig om sina miljöpartistiska regeringskamrater på ett sätt som är väldigt anmärkningsvärt. Att de i ett läge när de gjort ett dåligt val eller mist sin regeringsställning skulle hålla ihop, och att det skulle vara skrivet i sten, det håller jag inte för troligt.

Ebba Busch Thor fick kritik för att flirta med SD-sympatisörer i somras när hon i Almedalen talade framför en svensk flagga som vajade på en storbildskärm bakom henne. Men det är inget hon skulle vilja ha ogjort.

– Jag hyllade Sverige därför att jag anser att det sker alldeles för sällan i svensk politik. Vi lyfter aldrig det som är bra i vårt eget land. Därför blir det lätt de främlingsfientliga krafterna som får stå för Sverige-hyllandet, och det tycker jag är fel.

Att säga till väljarna att man inte är beredd att pröva stödet är faktiskt ett svek.

Men du fick en hel del kritik. Många kopplade ihop ditt användande av flaggan med nationalism och gammaldags konservatism. Ångrar du dig inte?

– Nej, absolut inte. Vi kan inte bara prata om problemen, utan också vad som är positivt med vårt land, vad som är positivt med Sverige.

I oktober skärpte hon tonen mot Sverigedemokraterna i Sveriges Televisions partiledardebatt. SD-ledaren Jimmie Åkesson såg förvånad ut när ledaren för Kristdemokraterna, som han vill bilda regering med tillsammans med Moderaterna, skarpt markerade att samarbete med SD inte är aktuellt.

– Det har att göra med att jag ska sätta min ekonomisk-politiske talesperson vid samma bord som deras ekonomisk-politiske talesperson, som har skrattat åt skämt om att man sparkar på får som om det vore döda judar. Det saknas den grundläggande respekten som krävs, säger Ebba Busch Thor.

Men är ett samarbete med SD uteslutet?

– Ja, därmed är det uteslutet.

Men frågan är om KD över huvud taget kommer in i riksdagen efter riksdagsvalet den 9 september 2018. Sedan Ebba Busch Thor blev partiledare har 18 mätningar gjorts i DN/Ipsos utan att KD varit över fyra procent. Under företrädaren Göran Hägglund pendlade åtminstone siffrorna upp och ner kring fyraprocentsspärren mellan valet 2010 och valet 2014.

Läs mer: Ebba Busch Thor: Civilsamhällets spion

Med Busch Thor som partiledare har partiet tagit ett kliv till höger. Efter Moderaternas kliv i samma riktning sedan den förra partiledaren Fredrik Reinfeldts avgång anser statsvetare att det utrymmet av missnöjda konservativa M-väljare försvann. Men trots det minst sagt prekära opinionsläget ska KD inte ändra inriktning.

– Jag tror att det vore förödande att byta strategi igen och hatta fram och tillbaka. Det var egentligen kärnan i min kritik då. Jag kommer absolut inte bidra till ett ledarskap där man inte fullföljer, säger 29-åringen.

Har inte KD hamnat i kläm i det nya politiska landskapet?

– Man kan säga att det är hårdare konkurrens om väljarna, ja. Men Kristdemokraterna har en helt unik ingång till politiken med de väldigt värderingsdrivna svaren.

Det var i första hand moderata stödväljare som räddade partiet kvar i riksdagen 2014. Men ingen vet hur väljarna agerar 2018 när det politiska landskapet snabbt förändras. KD-ledaren vill inte peka ut någon tidpunkt när opinionssiffrorna ska ligga över fyra procent för att hon ska kunna sova lugnt om vatten.

– Jag vill att det vänder så snart som möjligt. Men jag har beredskap för att det är först i valrörelsen som väljarna kommer att ta ställning.

Men det kan bli andra saker som ger henne sömnproblem kommande år. I februari, ett år efter att sonen Birger föddes, väntar hon och maken Niklas andra barnet.

– Vi är många ledare i partierna som har små barn. Jag kommer att vara partiledare, men jag kommer att göra det på deltid och finnas med på kommun- och landstingsdagarna i april och vara med när skuggmotionen läggs fram, vara med i partiledardebatten i SVT och finnas på plats i Almdalen.

Men hur rimmar föräldraledighet med att försöka ta partiet över fyraprocentsspärren? Är du inte stressad?

– Jag tror att det kommer att gå bra. Annars hade vi inte gett oss in på det här. Men det är klart att det kräver ett ännu tydligare ledarskap från min sida.

Fakta. Ebba Busch Thor

Ålder: 29 år.

Partiledare: Sedan april 2015.

Opinionsstöd: 3 procent (DN/Ipsos december 2016).

Valresultat 2014: 4,6 procent.

Bostadsort: Hus på landet utanför Uppsala och övernattningslägenhet i Stockholm.

Familj: Maken Niklas Busch Thor är lagkapten i allsvenska fotbollsklubben IK Sirius. Sonen Birger föddes i maj 2015 och väntas få ett syskon i februari.

Uppväxtort: Byn Gunsta utanför Uppsala.

Bakgrund: Har både norskt och svenskt medborgarskap eftersom hennes far är från Norge. Har sommarjobbat som målare och studerat freds- och konfliktforskning på Uppsala universitet. Var kommunalråd i Uppsala med ansvar för äldrefrågor 2010–2015. Ställde upp bakom Mats Odell när han 2011 utmanade Göran Hägglund om partiledarposten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.