Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Busschauffören fick inte ha shorts – tog på sig kjol

Göran Sandberg.
Göran Sandberg. Other: Privat

Trots att det är varmt och att AC:n inte hjälper får inte manliga busschaufförer på Transdev ha kortbyxor på sig på jobbet. Det löste Göran Sandberg genom att ta på sig en kjol som ingår i den kvinnliga bussuniformen – och se då blev det liv i luckan. 

Att busschauffören Göran Sandberg i Umeå har kjol på sig på jobbet i dag är det inte så många som reagerar på, det syns inte så bra när han sitter ner.

Det är först när han är utanför bussen som folk hajar till, de flesta är positiva, en del drar på munnen.

Göran Sandberg använder kjolen för att det är för varmt i bussen för att ha långbyxor på sig. De stora glaspartierna kring förarplatsen skapar värme, och AC:n fungerar inte så bra när dörren ska öppnas stup i kvarten. 

Kortbyxor ingår inte i jobbuniformen på bussoperatören Transdev, och när chauffören Göran Sandberg bar shorts en varm dag tidigare i år blev han anmäld för det.

Det löste han alltså genom att låna en kjol av en kvinnlig kollega. 

Men det är alltså shorts han vill ha, kjol i all ära, men fickorna är för små.

– Vi har haft shorts i uniformen förut, men det togs bort. Vi behöver en ändamålsenlig uniform som är luftig och som man kan förvara sina saker i, eftersom det är begränsat med utrymme kring förarplatsen, säger Göran Sandberg. 

Han är lätt road av uppmärksamheten, och lite överraskad av att tricket att ta på sig kjol fungerade igen.

Det hände senast för 14 år sedan, då en annan chaufför tog på sig kjol av samma skäl.

– Jag är lite förvånad, första gången blev det också mycket ståhej. På ett sätt tycker man att 2017 skulle klädreglerna var mer uppmjukade och inte en så stor grej att en karl klär sig i kjol, men vissa normer verkar sitta ganska hårt, säger han.

Samtidig är det något som hjälper honom i kampen att kunna använda shorts på sommaren, säger han. 

– Egentligen är det diskriminerande att när vi ska beställa uniform kan jag inte beställa en kjol, den finns bara inte där när jag loggar in. Men om en kvinnlig busschaufför loggar in så finns den. Det är också diskriminerande att kvinnorna kan beställa ett plagg som är luftigt och fungerar när det är varmt, men inte killarna. 

Det företaget kunde erbjuda efter Göran Sandbergs påstötningar var ett par kostymbyxor av lite tunnare material än det man normalt använder. Det löser dock inte problemet med bristen på benfickor.

– Shortsen som vi har haft tidigare har benfickor, och de finns i sortimentet från uniformsleverantören. Men det är högre upp i organisationen man har beslutat om vilken uniform vi ska ha, och i den gruppen som bestämt finns det kontorsarbetare och inte chaufförer, säger han. 

Att han tog på sig kjol för att runda shortsförbudet skapade lite huvudbry hos arbetsgivaren.

Eva Tiséus, marknadschef på Transdev, säger till SVT att hon inte hört talas om att det skulle ha varit ett problem innan. Man har inga planer på att ändra uniformspolicyn, som hon menar tagits fram med hjäp av referensgrupper.

– Det är klart att våra kjolar egentligen ska användas av kvinnor, men om Göran ser det som den enda lösningen så får han ha sin kjol. Men vi jobbar på att fixa AC:n i bussen så han slipper bära kjol, säger hon till SVT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.