Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Bussolyckan i Sveg orsakades inte av väg eller hastighet

Den svåra olyckan på E45 krävde flera skolbarns liv.
Den svåra olyckan på E45 krävde flera skolbarns liv. Other: Nisse Schmidt/TT

Den svåra bussolyckan utanför Sveg i april 2017 orsakades inte av att chauffören körde för fort eller på grund av dålig vägbana. Det slår polisen fast i en utredning.

– Nu kommer chauffören att förhöras utifrån de nya uppgifter som kommit fram och sedan hoppas jag att kunna ta ett beslut om jag ska gå vidare i ärendet, säger kammaråklagare Mikael Bäckström till DN.

Beslut om ett eventuellt åtal kan komma först några veckor senare.

Olyckan som inträffade den 2 april 2017 ägde rum när en buss från Bergkvara buss var på väg med en grupp åttondeklassare mot Klövsjö i Härjedalen. Eleverna var från Ängskolan i Marks kommun.

Strax söder om Sveg körde bussen i diket och blev liggande på sidan. Tre barn dog och fem personer skadades allvarligt. Ytterligare ett femtontal fick mindre allvarliga skador.

– Det vi vet i dag är att chauffören höll sig inom hastighetsbegränsningarna. Detta har vi kunnat konstatera sedan bussens färdskrivare gåtts igenom av specialister i Tyskland, säger Mikael Bäckström.

Bussbolagets vd Göran Mellström hävdade tidigt att vägen var i dåligt skick:

– Chauffören säger att han inte upplevde något fel på bussen, det fungerade bra. Men det var besvärliga tjälskott i vägbanan som fick bussen att gå ur kurs, sa Göran Mellström till Expressen strax efter olyckan.

Till Aftonbladet sa Mellström att vägen var besvärlig med stora håligheter.

Har ni kunnat konstatera i vilket skick vägen var vid olyckstillfället?

– Det finns inget i vägens beskaffenhet som kan förklara olyckan, säger Mikael Bäckström.

Vägen där olyckan inträffade är rak och sikten god.

Mikael Bäckström säger att han inte har stängt några dörrar och att den fortsatta utredningen får visa vilken väg han väljer att ta:

– Skulle det vara så att det finns skäl att jag kan väcka åtal då kommer jag at göra det. Men det kan i så fall ta några veckor för att advokaten och chauffören kunna gå igenom utredningen.

Den 63-årige busschauffören är skäligen misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.