Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Busstrejken avblåst

Busstrejken är avblåst sedan parterna kommit överens. Större delen av trafiken som påverkats av strejken ska komma igång under fredagen.

Under torsdagskvällen slöt Bussarbetsgivarna och fackförbundet Kommunal ett nytt avtal för bussbranschen. Beskedet kom strax innan klockan 21 och innebär att trafiken på de drabbade linjerna runt landet nu successivt kommer börja rulla igen.

Än är det inte helt klart när all trafik återgår till ordinarie tidtabell, men Bussarbetsgivarna skriver på sin hemsida att ”större delen” av den trafik som varit uttagen i strejk kommer börja rulla under morgondagen, fredag.

På hemsidan uttalar sig också Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna och TransportGruppen:

– Vi har tagit ett stort ansvar under hela konflikten och är nöjda med att nu ha tecknat ett avtal som ekonomiskt ligger i nivå med andra överenskommelser i årets avtalsrörelse.

Kommunals ordförande Annelie Nordström säger till TT att man är ”väldigt nöjd” med det nya avtalet. Särskilt nöjd är hon över att Kommunal fått igenom sina fyra viktigaste krav.

– De är faktiskt på plats i avtalen. Det handlar bland annat om övertagande av personal vid entreprenörsbytena och ett mycket större inflytande för medlemmarna på arbetstiderna, säger Nordström.

Det nya avtalet löper på drygt tre år. Kommunals käpphäst om anställningstrygghet när entreprenörer ska ta över kollektivtrafik har lösts genom avtalsskrivningar, säger Jeppsson till TT. Skrivningarna innebär att vid sådana tillfällen ska ambitionen vara att det överlämnande bolagets personal ska få följa med.

– Det är inte bindande på så sätt att alla ska få följa med men vi gör ett åtagande att verka för att det ska bli så, säger Jeppsson.

På lokaltrafikbolaget SL i Stockholm är man lugnade av att slippa se en utvidgning av strejken.

– Vi lägger oss inte i konflikten som sådan, den har vi inte att göra med. Men vi vet hur våra kunder har haft det så vi är väldigt lättade, säger Bengt Stenberg på SL:s pressjour.

Samtal pågår nu med SL:s entreprenörer om att stegvis starta igång trafiken.

– Samtliga av våra bussentreprenörer försöker sätta igång trafiken så fort som möjligt nu under kvällen, men man kan nog inte räkna med att det blir full rulle på en gång. Det tar lite tid att få igång all trafik. Men från och med i morgon bitti räknar vi med att allt ska gå som vanligt.

En annan av de strejkdrabbade städerna var Norrköping, där även spårvagnstrafiken påverkats. TT har talat med Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

– Vi är jätteglada. Det är enormt glädjande. Nu sätter vi igång igen och håller på att köra ut spårvagnar och bussar, säger han.

I Norrköping har det rått trafikkaos under dagen på grund av att besökare på den pågående Bråvallafestivalen haft svårt att ta sig till festivalområdet på grund av strejken. Näsström hoppas att situationen nu ska bli mer lätthanterlig.

– Om några timmar tror jag trafiken ska vara igång igen ordentligt, sade han vid 21-tiden.

Avtalet

Enligt ett pressmeddelande från Kommunal innebär avtalet bland annat:

• Avtalsregleringar som förbättrar för personalen vid entreprenörsbyten.
• Lägstalön införs för yrkesgrupper som inte har det.
• Medarbetarnas inflytande över schemaläggningen ökar.
• Korta matraster får inte vara regel.
• Lönen höjs med 1 732 kronor under avtalsperioden 1 juni 2013 – 30 september 2016.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.