Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Bygg enkelt för låginkomsttagare, kräver professor

Bostadsbygge i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm, i december 2015.
Bostadsbygge i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm, i december 2015. Foto: Christine Olsson/TT

Bygg enkla bostäder som ingen höginkomsttagare kommer att vilja ha.

Så kan bostadskrisen hävas, menar bostadsprofessorn Hans Lind.

I morgon, onsdag, kommer Hans Lind, professor i bygg- och fastighetsekonomi, att presentera en rad förslag på hur Sverige ska få fler billiga bostäder. Det ska vara bostäder som även människor med de lägsta inkomsterna ska kunna hyra, utan att stå i decennielånga köer.

Ett av förslagen som presenteras hos Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), kallas för åtkomliga bostäder, vilket också är namnet på Linds rapport. Förslaget går ut på att medvetet bygga enkla bostäder och att de byggs på platser som inte anses attraktiva. Det kan handla om allt från plastmatta i badrummet i stället för klinkers till trist utsikt.

Människor med högre inkomster som har råd att köpa mer attraktiva bostäder skulle inte efterfråga dessa. Genom enkelheten och det lägre markpriset kan hyran då bli överkomlig även för den som har en låg inkomst.

Risken med att bygga så här är dock att segregeringen på bostadsmarknaden förvärras. Men Hans Lind tror sig se en lösning även för det.

– Det gäller att hitta platser där man kan bygga vissa bostäder som är fina, men också en större mängd bostäder som inte är så attraktiva, säger han.

Hans Lind menar att lärdomen från miljonprogrammets dagar är att man inte ska bygga tiotusentals liknande lägenheter i ett och samma område. I stället ska de åtkomliga bostäderna finnas insprängda i en omgivande miljö där även radhus och bostadsrätter till marknadspris finns.

I rapporten tar han upp Farsta i södra Stockholms som ett tänkt exempel. Där finns ett stort kontorsområde som Telia Sonera snart ska lämna. Här menar Lind att man kan bygga både för höginkomsttagare – stadsradhus eller ett spännande höghus som ger en fantastisk utsikt över Stockholm – och ett större antal enkla bostäder.

– Farsta tycker jag är ett bra exempel. Det är en blandad stadsdel och vi kan bygga för blandat boende där.

– Men när det har byggts där de senaste åren så har det varit extremt enhetligt. Man tänker inte i de här banorna, säger Lind.

Eftersom byggare tjänar mer på att bygga dyrt måste stat och kommuner tvinga fram de enklare billigare bostäderna. Det ska göras redan vid planeringsstadiet – ett villkor för att få tillstånd att bygga blir att ett visst antal av bostäderna blir åtkomliga.

– Det här är jättestort i USA. Man tvingar byggare att tänka på det här sättet, annars får de inte bygga helt enkelt.

Ett annat förslag i rapporten är subventionerade hyresrätter som går till människor med låga inkomster. Sådana finns i flera europeiska länder. Fastighetsägaren får en ersättning för att hålla ett visst antal lägenheter till uthyrning till en lägre hyra än andra i området.

Det är dock inget som Hans Lind vurmar för.

– I ett läge där vi har en bostadskris speciellt för hushåll med låga inkomster, så är det svårt att säga nej. Det finns kommuner som vill pröva det här, säger han.

– Men det här är inte lösningen på krisen, det är bara ett komplement. Lösningen är att skapa de här åtkomliga bostäderna.

Lind föreslår också två förändringar i hyreslagstiftningen. Den ena är att standardhöjningar inte ska kunna leda till kraftiga hyreshöjningar, som fallet är i dag. Det andra är att ha marknadshyror i nyproduktionen.

– Ja. Men det ska fortfarande finnas ett regelverk, säger han och pekar på att han också föreslår att hyran endast ska kunna höjas med inflationen under fem år från det att hyresgäst och hyresvärd kommit överens om hyran.

Tror du inte att de här förslagen kommer att betraktas som väldigt kontroversiella?

– Mitt intryck är att de blir mindre och mindre kontroversiella. Det finns inget alternativ – ska vi lösa det här måste vi tänka i de här banorna, svarar Lind.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.