Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/bytte-politiken-mot-kyrkan-blir-nu-prast/

SVERIGE

Bytte politiken mot kyrkan – blir nu präst

2 min 2 sek. Tidigare Muf-ordföranden och kommunikationskonsulten Thomas Idegard väljer ny bana. Under lördagen prästvigs han i katolska kyrkan.

Den här helgen ska två tidigare profiler från Moderata ungdomsförbundet på 90-talet ta livsavgörande steg.

På söndag blir Ulf Kristersson ny partiledare för Moderaterna.

På lördag prästvigs den tidigare Muf-ledaren och kommunikationskonsulten Thomas Idergard i katolska kyrkan.

För två och ett halvt år sedan berättade Thomas Idergard i ett stort reportage i DN om kallelsen som fick honom att lämna tillvaron som kommunikationskonsult och söka sig till katolska kyrkan och jesuitorden. Då bodde och studerade han teologi i London. Nu har han återvänt hem till Sverige. I morgon, lördag, prästvigs han i S:ta Eugenia kyrka i Kungsträdgården i Stockholm.

– Jag har ju varit inriktad på den här dagen och jag vet att den ska komma. Men det är ändå lite overkligt och läskigt att det ska ske. Jag antar att det är ungefär som man tänker när man gifter sig. Jag tror att jag känner mig som en brud och brudgum inför bröllopsdagen, säger han.

Efter prästvigningen kommer han att bo och verka som kaplan i församlingen i Stockholm. Han får ansvaret för konfirmandutbildningar och kontakten med utländska studenter, och han ska fira mässa, höra bikt, ha själavårdande samtal, begrava, viga, döpa och vara med församlingens medlemmar i ljusa och svåra skeden. Därutöver är tanken att han ska ha uppdrag för högskolan Newmaninstitutet och den katolska tidskriften Signum i Uppsala.

– Jag känner en stor tacksamhet över att få göra detta. Det är ett stort ansvar men också ett stort privilegium, säger han.

På lördag prästvigs den tidigare Muf-ledaren och kommunikationskonsulten Thomas Idergard i katolska kyrkan.
På lördag prästvigs den tidigare Muf-ledaren och kommunikationskonsulten Thomas Idergard i katolska kyrkan. Bild: Beatrice Lundborg

Katolska kyrkan har under de senaste åren vuxit sig starkare i Sverige. Invandringen är en viktig orsak, en annan är att medlemmar från andra samfund konverterar.

– Den i rang högste företrädaren för kristendomen i Sverige är kardinal Anders Arborelius. Det är ju någonting oerhört nytt i detta land som har varit protestantiskt i 500 år och sedan väldigt sekularistiskt under senare tid, säger Thomas Idergard.

Vad vill du säga till dem som uppfattar katolska kyrkan som bakåtsträvare?

– Det beror på vad man menar är progressivt eller inte. Bakom den föreställningen ligger en nutida svensk idé om en fullkomlig individualism. Att det jag gör på basis av känslor och vilja alltid är rätt och att livet hänger på mig. Jag ser att katolska kyrkan har en väldigt stor uppgift i att fylla det tomrum som den här individualismen skapar. När människor kommer och öppnar sina hjärtan och beskriver de ekorrhjul av självrättfärdigande som de lever i, då har vi sett vägs ände på den individualismen.

Thomas Idergard var på 90-talet ordförande för Muf.
Thomas Idergard var på 90-talet ordförande för Muf. Bild: Lars Epstein

En mycket nära vän från när du var politiskt aktiv – Ulf Kristersson – kommer ju att väljas till ny moderatledare på söndag. Vad tänker du om det?

– Ja, vi får lite nya uppgifter, den ene på den ena dagen, och den andre på den andra dagen. Jag och Ulfs fru, som jag också känner mycket väl, hade ett sms-utbyte om detta och konstaterade att det är lite skojigt. Jag hoppas att Ulf ska trivas i sin roll. Jag hoppas att alla människor som är beredda att ta politiskt ansvar är villiga att söka det som är sant och stå för det, även om det inte alltid är kortsiktigt populärt. Det gäller Ulf som är nära vän och det gäller alla andra i politiken, både de jag känner och inte.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt