C och M svarar på Magdalena Anderssons kritik - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

C och M slår tillbaka mot Magdalena Anderssons kritik

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson (t.v.) och Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström (t.h.) är kritiska till finansminister Magdalena Anderssons (mitten) utspel. Bilden är ett montage.
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson (t.v.) och Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström (t.h.) är kritiska till finansminister Magdalena Anderssons (mitten) utspel. Bilden är ett montage. Foto: Fredrik Sandberg/TT/ Marc Femenia/Eva Tedesjö

Utöver att belysa SD:s ekonomiska politik efterlyste Magdalena Andersson på fredagens presskonferens också tydligare besked kring huruvida Moderaterna efter valet är beredda att ge Sverigedemokraterna inflytande eller ej. En fråga hon anser att även Centerpartiledaren Annie Lööf har varit otydlig kring. 

Både Centern och Moderaterna menar att de hela tiden varit tydliga med att de inte tänker samarbeta med SD.

Magdalena Andersson anser inte att Annie Lööf (C) har varit tydlig i frågan om hur en Alliansregering ska kunna regera utan stöd från SD.

– Hon säger att hon vill ha en alliansregering, men det tycks inte som att Alliansen kommer att få egen majoritet och vad är då hennes alternativ? Det låter på henne som att hon tror att Socialdemokraterna i alla lägen skulle kunna tänka sig att vara stödparti för en alliansregering och det kan hon ju glömma, sa Magdalena Andersson på fredagens presskonferens.

Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson håller inte med om att det finns några oklarheter i var partiet står i frågan, och menar att Centern hela tiden varit tydliga med att Sverigedemokraterna inte kommer att få något inflytande över en eventuell Alliansregerings politik. 

Samtidigt menar han att Magdalena Anderssons uttalande plötsligt ger en ny bild av Socialdemokraternas inställning till blocköverskridande samarbeten.

– Jag tycker att det är märkligt att ledande socialdemokrater uttalar sig så här. Stefan Löfven och andra ledande socialdemokrater har i flera år sagt att vi ska ha samverkan över blockgränserna och att blockpolitiken inte ska vara så stenhård – och det kan ju rimligtvis inte bara gälla i ett läge där man har en socialdemokratisk regering, säger han till DN.

Även Moderaterna anser att partiet hela tiden varit tydligt med att man inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna. Moderaternas gruppledare Tobias Billström tycker att Magdalena Anderssons uttalande saknar grund.

– Det har något desperat över sig när man bara några veckor innan valdagen försöker att spinna på någonting som egentligen bara handlar om att tidigare givna besked har upprepats från vår sida. Alliansen kommer inte att samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna. Vårt mål är att bilda en Alliansregering. 

Hur ser du på att Magdalena Andersson nu säger att en Alliansregering inte kan räkna med stöd från S i alla lägen?

– Jag tycker att vi kan börja med att skaffa oss ett valresultat. Jag tror att väljarna skulle uppskatta om vi respekterade deras vilja i det här sammanhanget, innan man spekulerar allt för långt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.