Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

C och V: Naivt tro att EU tar ansvar när vi stänger

Vid den slovenska gränsen tidigare i veckan.
Vid den slovenska gränsen tidigare i veckan. Foto: Paul Hansen

C och V är de partier som minst rubbat sin invandringsvänliga position under höstens migrationsturbulens. Partierna har olika svar på hur flyktingkrisen ska lösas, men de är eniga om en sak: Att tro att övriga EU öppnar sig för att vi stänger är ”naivt”.

I den migrationspolitiska höststormen har tre partier mer eller mindre surrat fast sig vid sina master. På den invandringskritiska kanten har Sverigedemokraterna kunnat se på när andra partier i olika grad förflyttat sina positioner åt deras håll.

På den andra, invandringsvänliga, kanten, där i princip alla utom SD alldeles nyligen befann sig, återstår nu Centerpartiet och Vänsterpartiet. C gjorde en förflyttning i samband med sexpartiöverenskommelsen i oktober då tillfälliga uppehållstillstånd blev huvudregel men har därefter än så länge suttit still.

Det är två partier som normalt inte har mycket till övers för varandras politik. Det kan till dels märkas när deras migrationspolitiska talespersoner förklarar hur de vill lösa flyktingkrisen. Men grundhållningen är gemensam: Det plötsliga stora inflödet av asylsökande bör hanteras, inte hindras.

– Det man måste göra är att genomföra stora strukturreformer: Få fram fler enkla jobb och göra det lättare att starta företag och bygga bostäder. Det hade behövts ändå, men nu har det blivit brådskande, säger Centerns Johanna Jönsson.

Detta löser dock inte den mest akuta situationen, medger Jönsson, även om skillnaden mellan ”kort sikt” och ”lång sikt” drastiskt tryckts ihop.

Bristerna i mottagningssystemen behöver omedelbart åtgärdas, menar Johanna Jönsson. Ansvaret för att ordna bostäder tycker hon borde flyttas till kommunerna och till de asylsökande själva, eftersom Migrationsverket nått sin kapacitetsgräns.

Hon är kritisk till etableringsreformen, som flyttade ansvaret för de nyanländas etablering från kommunerna till Arbetsförmedlingen.

– En massa bra verksamheter raderades då, i stället för att spridas. Vi måste se till att kommunerna får avlasta Arbetsförmedlingen. I dag finns yrkeskurser med tomma platser i kommuner med många asylsökande eftersom pengarna måste gå via Arbetsförmedlingen. Och Arbetsförmedlingen måste konkurrensutsättas.

– Vi har brist på undersköterskor, svetsare, kockar, byggarbetare. Det gäller att genast få folk i arbete så att de inte kostar. Det här har man bara gett upp nu.

För Centern är det okontroversiellt att sänkta trösklar till arbete för nyanlända också betyder en uppluckring av arbetsrätten och lägre ingångslöner. Det är det inte för Vänsterpartiet.

– Problemet är att vi inte har haft en politik för låg arbetslöshet, säger Vänsterns Christina Höj Larsen.

Hon menar att det egentligen inte är så många bland de nyanlända som bara kan ta enkla jobb utan snarare alldeles för många medelutbildade som tvingas ta låglönejobb.

Höj Larsens recept är rejäla investeringar i bostäder i kombination med stora utbildningsinsatser. Många av de asylsökande har god yrkeskompetens men en del behöver bygga på den, menar hon.

– Det är spill av tid och resurser att de nyanlända inte får börja svenskundervisningen från dag ett.

Vänsterpartiet deltog till en början i regeringens blocköverskridande överläggningar om migrationspolitiken men hoppade av.

– Felet var att man bjöd in till ett samtal om flyktingmottagande, men det visade sig snart att det handlade om att begränsa antalet människor, bland annat med tillfälliga uppehållstillstånd. Man ville också ge stort utrymme åt borgerlig arbetsmarknadspolitik, säger Höj Larsen.

Hon kallar det obegripligt att man nu genomför försämringar för nyanlända utan att samtidigt underlätta integrationen.

– Det finns massor av idéer i kommunerna, som att rekrytera lärare direkt från sfi:n eller skapa egna arbetsmarknadsutbildningar som passar det lokala behovet. Men regeringen pratar om allt annat än det kommunerna behöver.

– Det är ansträngt i många kommuner, det förstår jag, men andra säger ”detta kan vi lösa”. Och de behöver investeringar.

Det EU-kritiska Vänsterpartiet är ensamt om att föreslå en specifik åtgärd för att sätta press på de övriga medlemsländerna att ta sitt ansvar för flyktingarna: att hålla inne med Sveriges medlemsavgift på runt 40 miljarder kronor.

– Det är rimligt. Vi måste sätta tryck bakom orden. Den ekonomiska ramen funkar, men inte ramen för mänskliga rättigheter, säger Höj Larsen.

Hon tror i och för sig inte att ett avgiftsuppror skulle få effekter förrän på lång sikt.

– Men att som regeringen tro att andra ska öppna sig för att vi stänger, det är naivt.

– Att försämra för att hålla människor borta är tvivelaktigt ur rättighetsperspektiv, men det folk flyr från är mycket värre. Folk kommer att fortsätta att röra sig.

Samma uppfattning har Johanna Jönsson:

– Alla vet egentligen att de andra EU-länderna inte kommer att ta sitt ansvar. Det kommer att bli svårt att upprätthålla illusionen av att man kan skruva upp eller ner volymerna, säger Jönsson och berättar att hon lärde sig en del om detta i Mexiko, som har decenniers erfarenhet av stora migrationsströmmar mot USA.

Både Johanna Jönsson och Christina Höj Larsen är kritiska till hur begreppet ”kris” använts i höstens flyktingturbulens.

– Om man skriker ”kris och kollaps” är det klart folk blir rädda och panik sprider sig. Men det finns kommuner som påverkats väldigt lite. Och de som utsätts för en säkerhetsrisk är de asylsökande, inte de svenska medborgarna, säger Johanna Jönsson.

– Det är svårt att se systemkollapsen. Det är mer en brist på ledarskap. Stenungsund ”kippar efter andan” efter att ha tagit emot 58 ensamkommande barn. Öckerö har tagit emot tio och tycker det är överväldigande, säger Christina Höj Larsen och fortsätter:

– Det är inte glasklart hur detta ska lösas, men det är det samtalet ska handla om. Det är en jäkla skillnad mellan att vara lösningsorienterad och att fly problemet.

Johanna Jönsson reagerar med viss förtvivlan på den journalistiskt betingade frågan om det kan finnas väljargrupper att vinna på att välja en annan position än allianskollegerna:

– Jag jobbar natt och dag för att hitta en politik som fungerar. Jag förstår inte hur man kan ägna sig åt dessa spelteoretiska resonemang. Jag kan lova dig att vi inte gör det här bara för att få väljare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.