Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/cannabis-pa-recept-ska-rada-bot-pa-smartan/

SVERIGE

Cannabis på recept ska råda bot på smärtan

Nu kan medicinsk cannabis för första gången skrivas ut på recept i Sverige. Läkemedelsverket har godkänt en munsprej med cannabis mot stelhet vid multipel skleros, ms. Myndigheten ska övervaka förskrivningen för att minska risken för missbruk.

– Det här är en glad nyhet för dem som inte får någon lindring av de vanligaste läkemedlen. Sprejen kan lindra stelhet i kroppen, vilket är vanligt vid ms, säger Jan Hillert, professor och ms-forskare vid Karolinska institutet.

Cannabisläkemedlet Sativex sprejas på slemhinnan under tungan. Medlet innehåller två olika extrakt från växten Cannabis sativa L. Plantorna odlas i läkemedelsföretaget GW Pharmaceuticals växthus på hemlig plats i England. Cannabis påverkar särskilda receptorer i hjärnan och det leder bland annat till minskad stelhet och muskelkramper hos ms-drabbade.

– Det ger ingen kick. Det är låga koncentrationer i de doser det handlar om. Vissa har stor nytta av medlet, hos andra fungerar det inte alls. Biverkningar som yrsel, illamående och dåsighet är ganska vanliga, säger Hans Sjögren, överläkare och utredare på Läkemedelsverket.

Enligt läkemedelsföretaget kommer medlet att finns tillgängligt på apoteken till sommaren. Jan Hillert uppskattar att ungefär 1 000 ms-sjuka kommer att få läkemedlet. Han är orolig för att en del har orimliga förväntningar.

– Många tror att medlet ska ge en avsevärt förbättrad livskvalitet. Tyvärr ger studierna inget stöd för det.

Men oavsett medicinska effekter är lanseringen kontroversiell. Det har funnits en oro för att medlet kan leda till beroende, men enligt Läkemedelsverket är risken liten. Munsprejen kan skrivas ut av alla läkare på en särskild receptblankett. Myndigheten kommer att noggrant följa förskrivningarna för att stävja missbruk.

– Jag tycker inte att man ska moralisera kring det här bara för att det handlar om cannabis. I dag skriver läkare ut andra narkotikaklassade medel som morfin och amfetamin och vi vet hur det ska hanteras, ­säger Jan Hillert.

Munsprejen är sedan tidigare godkänt i bland annat Danmark, Storbritannien, Kanada, Tyskland och Spanien. Det är ännu oklart om det kommer att ingå i den svenska läkemedelsförmånen.

– Utan subvention blir det sannolikt ganska dyrt. I England kostar det ungefär 1 200 kronor för en veckas behandling, säger Hans ­Sjögren.

Ett femtiotal personer i Sverige har hittills fått pröva läkemedlet på en särskild licens.