Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Carema lovar skatta i Sverige

Carema cares vinst kommer nu att stanna och beskattas i Sverige. Det lovar det hårt kritiserade vårdbolagets ägare.

Riskkapitalisterna Magnus Lindquist, Triton, och Henrik Kraft, KKR, ber båda återigen alla som drabbats av de missförhållanden som bland annat uppmärksammats i DN om ursäkt.

Caremas ägare har bland annat kritiserats för att ägna sig åt avancerad skatteplanering där lån inom koncernen, till skyhöga räntor, använts för att trycka ned vinsten och därmed slippa betala skatt i Sverige.

Ägarna lovar nu att omvandla de lån på 4,1 miljarder kronor som man gett till Ambeakoncernen, som bland annat äger Carema care, till aktiekapital. Något som gör att eventuell vinst beskattas i Sverige.

Ambeakoncernen består av Carema sjukvård (26 procent), Carema care (50 procent) och Mehiläinen (24 procent).

Lindquist och Kraft skriver att de samtal som de haft med boende, anhöriga, medarbetare, uppdragsgivare och politiker fått dem att inse att det skatteupplägg som man hittills haft ”inte är lämpligt för ett företag som bedriver äldreomsorg”.

Ägarna lovar också att göra det lättare för den som vill att få sina klagomål hörda och att införa en kundombudsman och en ”whistle blower”-funktion dit problem och missförhållanden ska kunna rapporteras på ett enkelt sätt.

De båda riskkapitalisterna konstaterar att även om en del av anklagelserna mot Carema visat sig fel så finns "det händelser där vi inte levt upp till de kvalitetskrav som vi och de boende ställer". För detta ber man om ursäkt.

Hotellet vid Klarabergsgatan växte upp som ersättning för det väldiga Continental från 1800-talet som dominerade anblicken av huvudstaden för den som kom med tåg och revs i rivningsvågen som gick genom Klara. Om ett par år har även dagens Continental rivits.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.