Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Caremachefer styrs av hemliga bonusprogram

Det skandalomsusade omsorgsbolaget Carema har hemliga bonusprogram för sina chefer, samtidigt som hårda besparingar lett till misstänkt vanvård, enligt SVT:s Dokument inifrån.

Vårdjätten Carema har den senaste tiden uppmärksammats för flera fall av misstänkt vanvård sedan DN i en rad artiklar uppmärksammat missförhållanden på de Caremadrivna äldreboendena Koppargården och Tallbohov.

Nu visar det sig att Carema har ett hemligt bonusprogram för sina chefer. Programmen motiverar äldreboendenas chefer att fokusera på ekonomin och snåla med budgetarna, enligt ett avsnitt av SVT:s Dokument inifrån som sänds på söndagskvällen.

En anonym chef berättar i inslaget att avdelningarna tävlar mot varandra och att de chefer som håller budget kan få en eller flera månadslöner i bonus.

– Bonusen är något man talar tyst om och inte sprider inom bolaget eller till allmänheten, säger chefen.

Dessutom har ett stort antal chefer lockats att bli delägare i verksamheten, enligt Dokument inifrån. Carema självt vill inte kommentera den misstänkta vanvården eller bonusprogrammen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.