Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Caremas vd om bonusen: ”Ser inte bra ut”

"Det är klart att det inte ser bra ut." Så kommenterade Caremas vd Carl Gyllfors de stora bonusar som bland annat han själv har uppburit i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

I en direktsänd debatt mellan äldreminister Maria Larsson och socialdemokraternas Lena Hallengren i Agenda betonade ministern att kommunerna måste ta ett större ansvar för att vården fungerar. Det statliga tillsynsorganisationen, trots att den förstärkts, kommer aldrig att klara att kontrollera alla äldreboenden i landet, sade Maria Larsson.

Debatten i Agenda var en direkt följd av de vanvårdsskandaler som DN avslöjat vid Carema.

Lena Hallengren fokuserade på möjligheten för de vinstdrivande privata vårdbolagen att ut stora vinster och uppmanade Maria Larsson att ta bort skygglapparna:

– Privatiseringarna har inte handlat om kvalitet. Det vi avsätter till vård och omsorg måste också gå till det. Det är klart att det är ett problem att Carema och andra företag har kortsiktiga vinstintressen, sade Lena Hallengren, och förespråkade att vinsten bör återinvesteras i verksamheten.

Maria Larsson upprepade att regeringen ska utreda frågan om det ska vara tillåtet för vårdföretag att föra vinsten ut ur landet, men ville inte säga att vinstintresset generellt är ett problem i äldrevården.

– Ska man tillåta många utövare måste man titta väldigt noga på den frågan, sade Maria Larsson.

På en fråga om hon skulle vilja placera sina egna föräldrar på ett Caremadrivet äldreboende svarade äldreministern inte direkt:

– Jag skulle vilja titta och besöka boendet först, sade Maria Larsson.

Tidigare i programmet frågades Caremas vd Carl Gyllfors ut av Agendas programledare Anna Hedenmo. Han ville inte gradera och ange vilka av de avslöjade missförhållanden som är värst.

– Alla fall är lika allvarliga, svarade Gyllfors.

Gyllfors sade sig inte se en gemensam nämnare till varför detta har hänt just nu på Carema.

– Men kanske finns en gemensam lösning: att personalen har rätt utbildning och ges "rätt tid att verka i vård och omsorg", sade Gyllfors.

Han fick också frågan om det helt enkelt handlade om att Carema inte har tillräckligt med personal.

– Vi har lika mycket personal som andra äldreboenden. Vi har den bemanning vi ska ha enligt avtal och vi följer de riktilinjer vi har, svarade Gyllfors.

– Vi har börjat anställa fler på en del ställen. Vi ska se till att vi har en tillräckligt bra personaltäthet så att vi kan ge en bra vård, sade Carl Gyllfors men undvek att ge en siffra eller en procentsats.

Han fick även en fråga om foretagets bonusersättningar, som stoppades tidigare i år. Hans egen togs bort först i torsdags. En vändning under galgen?

– Det är klart att det inte ser bra ut. Det fattar väl jag också. Jag drev på frågan och tycker att det var självklart och nu har vi gjort det.

Äldreminister Maria Larsson fick frågan om hon blev lugnad av vad Carl Gyllfors sagt.

– Jag blir inte lugn förrän jag vet att alla äldre i vårt land får en god äldreomsorg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.