Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

KI:s rektor avgör om Macchiarini fälls

Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) menar att det förelåg forskningsfusk (oredlighet) bakom de artiklar som publicerades bland annat i tidskriften The Lancet och som skrevs av Paolo Macchiarini och hans kolleger.

1. Vad gör Centrala etikprövningsnämnden, CEPN?

– CEPN:s uppdrag när det gäller oredlighet i forskning är att yttra sig i ett ärende som har lämnats in av ett universitet eller högskola där en utredning pågår. Det finns tre typer av ärenden som CEPN:s expertgrupp yttrar sig om: utredningar av misstankar om oredlighet i forskning (forskningsfusk), konstnärlig forskning samt utvecklingsarbete.

2. Vilka sitter i CEPN:s expertgrupp?

– Expertgruppen för forskningsfusk består av en ordförande och fyra ledamöter. Ordförande ska vara eller ha varit ordinarie domare. Ledamöterna ska ha vetenskaplig kompetens inom olika forskningsområden. Alla ledamöter utses av regeringen och för en bestämd tid.

3. Vad är det för yttrande man kommer med i dag som rör Paolo Macchiarini?

– Det gäller de artiklar som publicerades i vetenskapliga tidskrifter och som skrevs av kirurgen Paolo Macchiarini och hans forskningsgrupp på Karolinska institutet, KI och Karolinska universitetssjukhuset, KS. Den skrevs utifrån den forskning som ledde fram till de tre mycket omdebatterade och kritiserade luftstrupsoperationer som Paolo Macchiarini utförde på KS.

4. Vad innebär CEPN:s yttrande?

– Det är till syvende och sist KI:s rektor Ole Petter Ottersen som beslutar om Paolo Macchiarini och hans forskningsgrupp (där bland andra professor Katarina Le Blanc ingick och som har begärt att få sitt namn tillbaka draget från artikeln) ska fällas för forskningsfusk eller inte.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.