Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/carin-stahlberg-vaga-stall-fragan-och-hor-svaret/

Sverige

Carin Ståhlberg: ”Våga ställ frågan – och hör svaret”

Karolinska Institutets styrelseordförande Mikael Odenberg. Foto: Alexander Mahmoud

Anfall är bästa försvar tycks Karolinska Institutets styrelseordförande Mikael Odenberg anse när det gäller den aldrig avslutade Macchiarini-skandalen. Men det är helt fel strategi.

Carin Ståhlberg
Rätta artikel

I dagarna utkom boken ”När lögnen blir sanning”. Det är Karolinska institutets före detta rektor Harriet Wallberg som tillsammans med författaren Kristina Appelqvist berättar om hur Harriet Wallberg utsågs till syndabock för Macchiariniskandalen i Sten Heckschers rapport, beställd av KI.

Detta för att Harriet Wallberg var ytterst ansvarig för anställningen av kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor på KI 2010. Och för att det, enligt Heckscher, fanns en rad varningstecken som rektorn borde ha reagerat på och stoppat anställningen.

I den nyutkomna boken anklagar Harriet Wallberg utredaren Sten Heckscher för en rad felaktigheter som står i rapporten. Hon skriver också att KI kände till dessa under flera år men har underlåtit att gå ut med rättelser. I boken framkommer bland annat att viktiga citat strukits ner, att underlaget till de intervjuer som Sten Heckscher och hans två utredare gjorde för rapporten, ett antal ljudfiler, är försvunna. Enligt KI:s universitetsdirektör Per Bengtsson raderade av Heckscher (sagt i radions P1 Morgon), vilket Heckscher förnekar. 

Wallberg och Appelqvist ifrågasätter också de ”olämpliga personkopplingarna” mellan utredaren Sten Heckscher, dåvarande styrelseordförande Lars Leijonborg och KI:s dåvarande rektor Anders Hamsten (rektor mellan åren 2013–2016). De är, antyder man, goda vänner. Man har heller inte kunnat finna några skriftliga överenskommelser mellan Leijonborg och Heckscher när det gäller utredningsuppdragets arvode med mera. Det skedde mellan skål och vägg.

De anklagelser som Wallberg och Appelqvist för fram har fått Mikael Odenberg, KI styrelseordförande, att – liksom tidigare när det gäller den oavslutade Macchiarini-skandalen – ilskna till. I P1 Morgon sa han angående felaktigheterna och de försvunna underlagen till Heckscherrapporten, att detta inte var KI:s sak. Beklagligt ja, men ”inte ens intressant”. Han menade i en tankekullebytta att om rapporten legat till grund för åtgärder som drabbat människor, då kanske den hade varit viktig. 

Värt att notera är att Harriet Wallberg fick sparken från Universitetskanslerämbetet i samband med att Heckscherrapporten offentliggjordes. I boken beskriver hon att hon i ett slag blev persona non grata.

Mikael Odenbergs stegrade ilska främjar inte KI. Ej heller hans envetna vilja att vända blad när det gäller Macchiarini-skandalen. Den är fortfarande outredd i betydelsen en extern opartisk transparant utredning som går till botten med vad som verkligen hände. Att så inte har skett har fått strålkastarna att flytta sig från kirurgen Paolo Macchiarini och hans plaststrupsoperationer till de ansvariga på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. 

Och var håller KI:s rektor Ole Petter Ottesen hus? Var det ett anställningsavtal att han skulle slippa kommentera Macchiarini-skandalens efterbörd? 

Wallberg och Appelqvists bok är givetvis en partsinlaga men den som lusläst Heckscherrapporten har nog satt en del frågetecken i marginalen. Att vifta bort den som en Synd-om-mig-bok (Odenberg i P1) är nonchalant och arrogant. En berättigad fråga är i stället varför Heckscherrapporten la så mycket krut på det som skedde långt före operationerna och inte det som hände strax innan och efter. 

Man kan bara hoppas att den nya ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, till skillnad från sin företrädare på allvar vågar ställa frågan: Varför? 

Och att hon törs höra svaret.

Läs mer:

Visselblåsare: Fler borde granskas i nya Macchiarini-utredningen

Överåklagaren: Förundersökningen mot Macchiarini återupptas

Detta har hänt: Macchiarini-skandalen