Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Carl Bildt riskerar höras av åklagare om folkrättsbrott

Nu inleds förhören om olje­bolaget Lundin Petroleum begått folkrättsbrott i Sudan. Utrikesminister Carl Bildt är en av dem som kan kallas till förhör. Totalt ska ett 40-tal personer höras i Sverige och utomlands, berättar kammaråklagare Magnus Elving för DN.

Den moderata utrikesministern satt i styrelsen för oljebolaget Lundin Petroleum när 12 000 männi­skor dödades i våldsamheter i oljerika områden i Sudan. Han vill inte svara på om han ännu fått någon kallelse till förhören.

”Carl Bildt kommenterar inte det”, sms:ade hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson till DN från New Delhi i Indien, där Bildt befann sig i går.

Däremot valde Bildt att kommentera sina uttalanden om Lundin Petroleums oljeutvinning i den omstridda Ogadenprovinsen i Etiopien sedan de granskats av Sveriges Radios Eko-redaktion. Efter radio­inslaget medgav Bildt att han deltog i samtal om Etiopien när han satt i Lundin Petroleums styrelse.

– Absolut, vi hade samtal om alla dessa länder, sade han till Expressen.

I söndags anklagade Bildt DN för att fara med osanning om Lundin Petroleums verksamhet i Etiopien. I går hävdade han att samtalen i bolagets styrelse handlade om ”någon studie eller någonting sådant”, inte prospektering eller oljeutvinning på plats i Etiopien.

Kritiker anser ändå att uppgifterna är besvärande för Bildt i förhållande till hans agerande för de två fängslade svenska journalisterna i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson. Statsminister Fredrik Reinfeldt har ingen förståelse för kritiken.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur frågorna hänger ihop. Carl Bildt har genom hela sin gärning visat att han står upp för de mänskliga rättigheterna, säger Reinfeldt.

Sedan i fjol leder Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren i Stockholm en förundersökning om brott mot den humanitära rätten begåtts i Sudan i spåren på oljeutvinningen i landet i slutet av 1990-talet och början på 2000-talet där Lundin Petroleum var verksamt.

Nu har förhör med ett 40-tal personer i Sverige och utomlands inletts. Magnus Elving vill inte gå in på vilka som ska höras men säger:

– Där får du dra dina egna slutsatser. Utgångspunkten för min utredning är ju den rapport som handlar om bland annat Lundins verksamhet i Sudan. Min uppgift är att ta reda på om det finns någon svensk anknytning till dessa brott.

Rapporten ”Unpaid debt” bygger på uppgifter från ett 50-tal frivilligorganisationer.

Där anklagas Lundin Petroleum för att genom oljeutvinningen i Sudan indirekt ha förvärrat inbördeskriget.

Rapportförfattarna ställer bolaget och dess samarbetspartners till svars för att de inte agerade mot våldsamheter i det så kallade block 5A, ett område i södra Sudan där bolaget prospekterade efter olja. Totalt 12.000 människor ska ha dödats, medan drygt 180.000 drevs från området.

Carl Bildt satt i Lundin Petroleums styrelse under en del av den period (2000–2003) som rapporten bygger på. Bildt togs in i styrelsen för sitt breda politiska kontaktnät och fick ett särskilt ansvar för bolagets etiska riktlinjer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.