Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/cellprov-misstanks-ha-visat-felaktigt-resultat-sex-kvinnor-kan-ha-opererats-i-onodan/

Sverige

Cellprov misstänks ha visat felaktigt resultat – sex kvinnor kan ha opererats i onödan

Kvinnor mellan 23 och 49 år kallas till cellprovstagning var tredje år. Detta för att tidigt upptäcka cellförändringar och minska risken för att drabbas av livmoderhalscancer.
Kvinnor mellan 23 och 49 år kallas till cellprovstagning var tredje år. Detta för att tidigt upptäcka cellförändringar och minska risken för att drabbas av livmoderhalscancer. Foto: Isabell Höjman/TT

Sex kvinnor opererades efter att provsvar hade visat cellförändringar på livmoderhalsen. NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla menar att provsvaren var felaktiga och att kvinnorna opererats i onödan. Men företaget som genomfört analyserna säger att det är för tidigt att slå fast att det stämmer. 

Cellförändringar på livmoderhalsen kan vara ett förstadium till livmoderhalscancer. Dessa kan tas bort genom en operation. För att upptäcka cellförändringar i ett tidigt stadium kallas kvinnor mellan 23 och 49 år till cellprovstagning var tredje år. 

Nu misstänker NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla att sex kvinnor fått felaktiga besked om att de haft cellförändringar, vilket tidningen Bohusläningen var först med att rapportera om. När kvinnorna opererats gjordes ett vävnadsprov, som enligt chefsläkare Magnus Söderbergh tydde på att kvinnorna inte hade haft några cellförändringar.

– Vi noterade att proverna inte stämde med det vi trodde att vi skulle hitta, säger chefsläkaren till DN.

Kvinnorna har därmed opererats i onödan, säger Magnus Söderbergh. Enligt NU-sjukvården beror detta på att företaget Synlab medilab skickat felaktiga provresultat. 

Men att det gått till på det sättet går inte att säga i nuläget menar Per-Ove Sandberg, chefläkare och laboratoriechef på Synlab medilab. Han säger att företaget kommer att granska ärendet för att ta reda på vad som skett och att de alltid genomför noggranna kontroller av sina provresultat. 

– Det görs både externa och interna kontroller, säger han. 

Läs mer: Självprovtagning för livmoderhalscancer tillåts

Magnus Söderbergh säger att NU-sjukvården å sin sida känner sig trygga med att deras analyser är korrekta. Man har därför valt att avsluta samarbetet med Synlab medilab. Företaget säger till DN att de vill vänta med att lämna några kommentarer tills dess att de granskat ärendet. 

Hur allvarligt är detta för kvinnorna som drabbats?

– Det har självklart medfört oro att få ett besked om att man har cellförändringar, för att sedan få veta att det inte stämmer. Det finns även en liten risk, en mycket liten risk, för komplikationer vid en framtida graviditet, säger Magnus Söderbergh. 

Händelsen är ovanlig, enligt chefsläkaren, som säger att kvinnor inte ska behöva vara oroliga för att få felaktiga svar på sina cellprov.

– Man kan absolut lita på sitt prov. Det här är en avvikelse, något utöver det normala, säger han. 

Den typ av operation som kvinnorna gått igenom är så kallad konisering, då en läkare skär bort en bit av livmodertappen med laser eller glödtråd. Det är i nuläget oklart om någon av kvinnorna som opererats drabbats av några komplikationer efter ingreppet. 

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt