Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/centern-m-har-kopt-vansterns-ekonomiska-politik-/

Svensk politik

Centern: ”M har köpt vänsterns ekonomiska politik ”

Bild 1 av 2 Andersson säger att M , KD och V:s agerande kan undergräva den långsiktiga finansieringen av välfärden.
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 2 av 2 Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Centerpartiets Anders W Jonsson är strakt kritisk mot Moderaterna efter dagens budgetbesked och menar att partiet nu ”krokar arm” med vänstern. 

– Jag trodde aldrig att detta skulle hända , säger han. 

Samtidigt säger finansminister Magdalena Andersson (S) att ändringsbudgetförslaget är kortsiktigt. 

 – Vi fyra januaripartier enades om fem miljarder till välfärden, de här fyra oppositionspartierna har kunnat enas om två miljarder. Jag tycker att det är bättre med fem miljarder, säger hon. 

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ställer sig bakom regeringens välfärdssatsningar. Men vill lägga till ytterligare 2,5 miljarder.

Vad betyder det för Januariavtalet att oppositionen vill ta bort ingångsavdraget och utvecklingstiden?

– Vi kommer naturligtvis diskutera hur vi ska gå vidare i vårt samarbete. Vi har haft konstruktiva samtal både kring budgeten och kring kommunernas ekonomi, säger Andersson. 

Och fortsätter: 

– Det här betyder dock någonting för den långsiktiga finansieringen av välfärden. När man undergräver en budgetprocess så undergräver man samtidigt den långsiktiga finansieringen av välfärden. 

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson säger sig vara förvånad över Moderaternas agerande. 

 – Jag beklagar starkt att Moderaterna överger sin tidigare ekonomiska politik och krokar arm med Vänsterpartiet om att höja skatten på jobb och företagande. Inte minst med tanke på att den här skattehöjningen kommer att drabba människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Han säger att det nya ändringsbudgetförslaget ligger i linje med Vänsterpartiets linje. 

– Alliansens linje har alltid varit den motsatta. Sättet att få in pengar till välfärd är att man sänker skatten på jobb och företagande och ser till att fler människor kommer i arbete och därmed får vi in mer skattepengar. Traditionell borgerlig politik som Moderaterna nu kliver ifrån.

Vad betyder det här för Januariavtalet?

– Januariavtalet handlar om vad regeringen skulle göra för att vi skulle släppa fram en S+MP-regering. Där har S och MP levererat. Vi har fått igenom skattesänkningar på 13 miljarder i budgeten som nu gäller. Men när Moderaterna nu köper Vänsterpartiets skattehöjningar och dessutom får stöd av KD och SD, då har de fyra partierna en majoritet i riksdagen. Jag trodde aldrig att detta skulle hända för jag trodde inte att M var beredda att köpa Vänsterpartiets ekonomiska politik. Men det är man tydligen beredd att göra bara för att skapa oreda i svensk politik och i svensk ekonomi. Det är beklagligt.

Han tycker att dagens största nyhet är att Moderaterna för första gången gjort gemensam sak med vänstern. 

– Att Sverigedemokraterna alltid är beredda att rösta på det som skapar kaos i svensk politik är ingen nyhet. 

Liberalernas Mats Persson är mer försiktig i sin kritik. 

– Jag är inte säker på att det är rätt att göra besparingar på skolan för att finansiera detta. Jag noterar även att man, samma dag som bombdåd, skjutningar och bilbränder sker, inte ställer sig bakom vår satsning på 750 miljoner till rättsväsendet. Det är ett nytt läge i svensk politik. Vi får fortsätta diskussionerna i finansutskottet, säger han i ett pressmeddelande. 

Finansutskottet sammanträder i morgon. 

Läs mer: M, KD och V överens om mer pengar till välfärden