Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/centern-smaforetagen-behover-cash-i-kassan/

SVENSK POLITIK

Centern: Småföretagen behöver ”cash i kassan”

Anders W Jonsson vikarierar som partiledare när Annie Lööf är föräldraledig.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är hög tid att börja betala ut direkta pengar till företag som tappat i omsättning på grund av coronasmittan. Det anser Centern som driver frågan i förhandlingarna med regeringen.

– Jag utgår ifrån att vi de närmaste dagarna kan komma överens om nästa steg, säger Anders W Jonsson.

Förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna pågår dagligen, enligt Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson. Högst på Centerns lista står direktstöd för att kompensera företag vars omsättning har rasat när kunderna försvunnit på grund av smittan.

En möjlig modell finns i Danmark och den har redan fått godkänt av EU-kommissionen. I linje med danskarnas lösning kan Centern tänka sig att stöd utgår med maximalt 60 miljoner kronor per företag. Hur stod del av omsättningstappet som ska täckas lämnar man än så länge öppet.

– Det blir väldigt träffsäkert. Det är ju trots allt många företag som fortfarande går bra och då är det bättre med en åtgärd som inte är generell, säger Anders W Jonsson.

Han understryker att situationen i näringslivet är mycket bekymmersam och för många företag är inte de åtgärder som lagts fram tillräckliga. Exempelvis har hyresrabatten ingen effekt för de många småföretagare på landsbygden som äger sina egna lokaler. Anders W Jonsson exemplifierar med det lilla familjeägda fjällhotellet.

– Det som behövs nu är cash i kassan, säger han.

Läs mer: Så vill Moderaterna rädda företagen

Tidigare i veckan föreslog även Moderaterna direktstöd till företagen. M vill också ta bort arbetsgivaravgiften för alla företag men det anser Anders W Jonsson är en åtgärd som i alltför hög utsträckning skulle gynna även välmående företag.

Däremot vill Centern i nästa krispaket se en utökning av systemet med korttidspermitteringar. I dag kan arbetsgivare låta anställda gå ner med upp till 60 procent i arbetstid, samtidigt som lönen hålls uppe med statliga pengar. Det behöver bli möjligt med mer än 60 procent, anser C.

Moderaterna vill att staten stöttar näringslivet med 100 miljarder kronor per månad under april och maj. Anders W Jonsson är tveksam till de nivåerna.

– Vi måste vidta åtgärder som funkar kanske i ett halvår. Företagen är inte hjälpta om vi brassar på nu och sedan finns det ingen uthållighet om krisen blir långvarig.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt