Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Centerpartiet blickar mot en ny storhetstid

Annie Lööf har medvind. Hon toppar förtroendeligan och Centerns opinionssiffror pekar också uppåt.
Annie Lööf har medvind. Hon toppar förtroendeligan och Centerns opinionssiffror pekar också uppåt. Foto: Lotta Härdelin

Efter den senaste tidens opinionsframgångar hoppas Centerpartiet på en ny storhetstid. En färsk undersökning visar att C har potential att växa ytterligare.

– Vi har fått många nya sympatisörer och det här visar att vi kan få ännu fler, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

Det är ett parti med medvind som under fredag och lördag samlas till Centerns kommundagar i Göteborg. Partiledaren Annie Lööf toppar förtroendeligan och i den senaste mätningen från DN/Ipsos noterar Centern sina högsta opinionssiffror sedan 2001.

Trenden är uppåtgående och det innebär att C-ledningen kan drömma om en ny storhetstid. Drömmarna stärks av att utvecklingen för det ledande oppositionspartiet, Moderaterna, går åt motsatt håll. M-ledaren Anna Kinberg Batra ligger också en bra bit efter Annie Lööf i den senaste förtroendemätningen.

Läs mer: Annie Lööf: Det finns en ideologisk strid i migrationens spår

Centern har nyligen gjort en egen mätning som visar att partiet har potential att växa ytterligare.

På frågan ”Vilka andra partier överväger du att rösta på?” svarar 17 procent Centerpartiet. Det är den högsta siffran av samtliga partier i mätningen.

Partisekreterare Michael Arthursson gläds åt resultatet men varnar samtidigt för att dra alltför stora växlar utifrån siffrorna.

– Alla de här kommer inte att rösta på oss, det är inte realistiskt. Men det finns möjlighet att nå ännu fler fram till valdagen om vi fortsätter att vara tydliga och trovärdiga, säger han.

Foto: TT

Michael ­Arthursson. Foto: TT

Han pratar ogärna om en ny storhetstid men sticker heller inte under stol med att Centern nu har en chans att skaffa sig en position i svensk politik som partiet inte haft på många år.

– Det är klart att vi ser att det finns möjlighet för oss att växa och spela större roll. Men vi aktar oss för att få hybris och ta ut segrar i förskott. Samtidigt är väljarna generellt sett allt mindre partitrogna och beredda att ändra sig. Om vi är fortsatt tydliga och trovärdiga så kan vi säkert växa en bit men det är en bra bit kvar till 1970-talets nivåer.

Den senaste tiden har den inrikespolitiska debatten handlat allt mer om hur landet ska regeras än om sakpolitik. Moderaternas oväntade besked om att partiet öppnar upp för samarbete med Sverigedemokraterna har skapat en öppen spricka i alliansen där Centern och Liberalerna kraftfullt tagit avstånd från alla former av samarbete med SD.

– Det är olyckligt för alliansen att det är så många olika besked. Det är inte bra för något av allianspartierna, vi skulle behöva ha fler gemensamma besked, säger Michael Arthursson.

– Men vi får mycket positiv feedback för att vi inte är beredda att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna, fortsätter han.

Han medger samtidigt att det finns en uppenbar risk att diskussionen om regeringsfrågan kommer att skymma allianspartiernas försök att diskutera sakpolitik.

– Den risken finns absolut. Det är olika besked just nu i regeringsfrågan och jag är övertygad om att det krävs en hel del från allianspartierna för att vi ska kunna visa att vi är ett slagkraftigt regeringsalternativ. Vi behöver tydligare visa att vi är ett trovärdigt regeringsalternativ före valet.

Fakta.

Centerpartiets undersökning är gjord av Norstat och baseras på ett representativt urval uppdelat på kön, ålder och utbildningsnivå. 1 049 personer ingick i undersökningen som genomfördes via en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Vilka andra partier överväger du att rösta på? (Siffror i procent)

C: 17

M: 15,7

L: 12,1

S: 11,6

MP: 9,5

V: 8,4

KD: 6,7

SD: 6,6

FI: 5,6

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.