Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Centerpartist kritiseras för tal på möte med nazister

Foto: TT

På lördagens demonstration som samlade flera högerextrema grupperingar, fanns en talare från Centerpartiet i en kommun i Östergötland. Hon menar att hon deltog som privatperson, men nu kritiseras hon av sitt parti.

Demonstrationen på Norrmalmstorg i Stockholm i lördags samlade en mängd företrädare för olika grupper inom extremhögern, tidigare Sverigedemokrater och enligt polisuppgifter även fotbollshuliganer från ett par ”firmor”.

I publiken fanns personer från före detta Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen, som anses vara nazistiska och även högerextrema Nordisk ungdom.

Antalet deltagare uppskattas ha varit ett par, tre hundra personer.

En organisation som kallar sig ”Folkets demonstration” står som arrangör bakom demonstrationen. På hemsidan med samma namn finns inte ett enda namn på någon ansvarig person angivet.

En av talarna var centerpartistisk kommunalpolitiker från Östergötland.

Hennes tal innehöll kritik av den svenska feminismen, men anspelade också på att demokratin, svenska värderingar, och kvinnans ställning och friheter skulle vara under hot i Sverige, på grund av den stora invandringen. Detta är en rädsla som många av Sverigedemokraternas väljare delar, menar hon.

Centerpartiets distriktsordförande i Östergötland, Karin Jonsson, tycker att framträdandet är problematiskt.

– Om det skulle visa sig att arrangemanget haft extrema åsiktsbakgrunder så är det ohållbart att hon varit där. Men om det varit ett möte där man fått yttra sig fritt utan några inslag av rasism, så ser jag inga problem med att hon talat som privatperson, säger Jonsson till Norrköpings tidningar.

Till DN säger kvinnan att hon att hon inte ångrar att hon deltog i demonstrationen, eller det hon sade – det var ett sätt att få ut sitt budskap – men att hon tycker att det är tråkigt med det negativa efterspelet.

Hur kom det sig att du var med på demonstrationen?

– Den frågan har jag fått ett antal gånger, jag känner att jag inte har lyckats ge något bra svar. Jag känner ju inte de här personerna som arrangerade det här personligen, utan har stött på dem i olika sammanhang där vi har diskuterat olika politiska frågor. Jag är en person som vågar sticka ut hakan och som vågar beröra kontroversiella och tabubelagda ämnen, som man måste våga prata om. Jag fick frågan om jag ville delta, med uppgiften att det var en partipolitisk obunden demonstration.

– Naturligtvis visste jag om att några av personerna där anses som kontroversiella, och jag delar inte deras åsikter, men jag uppfattade det som en demonstration där olika röster skulle komma till tals. Det var en demonstration för dem som är kritiska mot den politik som regeringen för i dag, jag är förvisso gammal socialdemokrat, men inte längre.

Hur kom det sig att du blev inbjuden att tala?

– Det har nog med att göra att jag varit väldigt aktiv diskuterat politiska frågor på sociala medier. Det här är så absurt för det är varken feminism eller migrationsfrågor som intresserar mig, men som debatten har kommit att bli så hamnar man där hur man än vrider och vänder på det. Jag har tvingats att fundera på var jag själv står, och hur man ska hantera det här att SD växer så det knakar. Jag har lyssnat på dem som röstar på SD för att veta varför, förstå dem.

Hur ser du på att det var nazister i publiken?

– Så vidrigt, avskyvärt. Det var faktiskt så att det kom ett rykte kvällen före om att de skulle dyka upp, jag tror att några övervägde att ställa in. Man ville verkligen inte ha dem där. De stod och lyssnade, ja, men de står för helt andra åsikter. Jag vill inte för mitt liv förknippas med några galna nazister.

Hur ser du på kritiken från Centerpartiet?

– Det är ganska rimligt, om de tror att jag kan skada Centerpartiets rykte så är det fullt förståeligt, det är det sista jag ville. Men jag är nybliven centerpartist och sitter som ersättare i en nämnd, och nu ska stackars Centerpartiet få klä skott, det är olyckligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.