Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Chans till tropisk natt i helgen

Det råder rejäl sensommarvärme i Sverige, med temperaturer långt över det normala. Under natten till söndagen finns det chans att det blir en tropisk natt. Men redan nästa vecka väntar regn och rusk.

De senaste två nätterna har nattemperaturen varit hög på många platser i landet. I Göteborg och Malmö uppmättes 19,5 grader natten till lördagen. Gränsen för en så kallad tropisk natt är 20 grader.

– Vi trillar precis under strecket, men det är nära. Dygnstemperaturerna ligger över och till och med mycket över det normala på vissa platser just nu, och under natten till söndagen finns det en ny chans för tropisk natt i Stockholmstrakten och Uppland, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Men det gäller att passa på att njuta av sol och bad. Även om det också på söndagen väntas bli varmt, runt 20 grader i Stockholmsområdet, väntas också en del regnskurar. Och den som längtar efter att få använda paraplyet och gummistövlarna kan vara lugn. Redan nästa vecka sjunker temperaturerna till 15–20 grader.

– En kallfront håller på att ta sig in över västkusten med ihållande regn. Kallfronten drar med sig regnskurar när den går vidare uppåt, så det kan bli både regn och åska, säger Björck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.