Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 15:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/charlotte-petri-gornitzka-ny-vikarierande-generaldirektor-for-sida/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Charlotte Petri Gornitzka ny vikarierande generaldirektör för Sida

Regeringen har utsett Charlotte Petri Gornitzka till ny vikarierande generaldirektör för Sida. Inom kort kommer Bo Netz att tillträda som överdirektör.

– Jag är mycket glad över att vi har kunnat rekrytera Charlotte Petri Gornitzka till befattningen som vikarierande generaldirektör för Sida, sade biståndsminister Gunilla Carlsson under en presskonferens vid Rosenbad.

Charlotte Petri Gornitzka kommer senast från posten som generalsekreterare för Internationella Rädda Barnen-Alliansen. Dessförinnan har hon varit chef för Rädda Barnen i Sverige.

– Hon har stor erfarenhet av förändringsarbete, sade Gunilla Carlsson.

För att stärka ledningen för Sida och tillföra ekonomisk kompetens utser regeringen inom kort Bo Netz till överdirektör. Han är i dag departementsråd och har tidigare varit tillförordnad chef för finansdepartementets budgetavdelning.

Tidigare på torsdagen fattade regeringen beslut om att organisera om Sidas ledning och sparka generaldirektör Anders Nordström. Han kommer istället att bli generaldirektör i regeringskansliet.

Gunilla Carlsson poängterade att Sverige ger mest bistånd i världen, över en procent av BNP. Något som ställer stora krav på myndigheten. Krav som Gunilla Carlsson menar inte har uppfyllts.

– Sida har under en längre tid brottats med brister utan att tillräckliga åtgärder har vidtagits. Sida har inte lämnat en trovärdig plan för hur myndigheten ska komma i ekonomisk balans. Statens pengar måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt och då är det mitt ansvar att den uppgiften följs.

Gunilla Carlsson framhåller att det handlar om ett systemfel i den nuvarande Sidaledningen och den nya myndighetsledningen tillförs delvis ny kompetens.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.