Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Chatt med Peter Wolodarski

Peter Wolodarski är nytillträdd chefredaktör för Dagens Nyheter. Hur kommer DN förändras med honom som chef? Här ställde DN:s läsare sina frågor till Peter Wolodarski.

moderator: Välkomna! Chatten kan börja.

Elena: Är du feminist?
Peter Wolodarski: Ja, varför inte?

Taher: Hej Peter. Gratis tii dit nyt jobb. Du är den mest lämplig person chefredaktör för dagens nyheter tycker jag. LYCKA TILL
Peter Wolodarski: Varmt ack, roligt att höra!

karl: Hur ser dn i allmänhet, och du i synnerhet, på Wikileaks? Hur kommer er rapportering om Wikileaks att förändras i och med tin tillträdelse?
Peter Wolodarski: Vi ska självklart rapportera både om de avslöjanden som Wikileaks gör och vad som sker innanför organisationen. Den principen gällde tidigare också.

Stanley: Jag tror att du håller med om att alla papperstidningar måste söka nya intäktskällor för att kunna överleva. Vilka sådana ser du som möjliga för DN?
Peter Wolodarski: Tack för frågan. Viktigast för DN är våra prenumeranter, de har aldrig bidragit så mycket till vår ekonomi som i dag (våra upplageintäkter slog all-time-high nyligen). Det ställer krav på oss att fylla tidningen med kvalitativt material. Läsarna har rätt att förvänta sig mycket.

Martin Bergman: Hur planerar DN att förbättra de rekordlåga förtroendesiffrorna för journalistkåren?
Peter Wolodarski: Det är en blandad bild. Förtroendebarometern visade nyligen att tilltron till DN är hög, ungefär i nivå med Riksbanken och högre än för Google och riksdagen. Det är framför allt kvällstidningarna som har problem med förtroendet.

Rebecka: Hej Peter! Grattis till ny tjänst. Jag har en fråga kring sammansättningen av DN:s redaktion. Har du för avsikt och att ta in fler utomeuropeiska journalister till redaktionen, dels för att öka mångfalden men också för att ge ett nyhetsutbud med fler perspektiv?
Peter Wolodarski: Tack för frågan. Det är viktigt att redaktionens medarbetare har olika bakgrund och erfarenheter. Frågan gäller alltså inte bara var man är född, tycker jag.

Hugo: Nättidningen ger en teknisk möjlighet att prenumerera på delar av tidningen. Ex: jag vill ha nyheter , men ej kultur och ej sport. Det blir, för utgivaren, ett sätt att satsa på delar som läsaren vill ha
Peter Wolodarski: Intressant tanke, ska fundera på den! Vi erbjuder inte den möjligheten i dag.

Ruben: Uppskattar att de flesta av er på redaktionen twittrar flitigt vilket t ex ger oss läsare tips på läsvärda artiklar samt möjlighet att ha en dialog. Kommer ni att fortsätta fördjupa kontakten med läsarna på det här sättet (med risk för att det går åt för mycket tid)?
Peter Wolodarski: Ja, den dialogen är viktig. Jag lär mig själv mycket genom twitter och fångar upp saker där.

Hanna-Maria: Innebär detta att du kommer att sluta skriva dina mycket skarpa krönikor? De är det första jag bläddrar fram till i tidningen, hoppas verkligen inte att du slutar med det!? /Hanna-Maria
Peter Wolodarski: Roligt att du läser dem! Jag fortsätter med krönikorna varje söndag.

Peter Barth: När du satt i panelen på Godmorgon Världen för ett par veckor sedan (det handlade om polisens kontroller i tunnelbanan), sa du att det var rasism när polisen gjorde så? Min fråga är på vilket sätt det är rasism? Man kan tycka att det är orättvist eller osmakligt men kan man verkligen säga att det har något att göra med en ras och i så fall, vilken ras? Om polisen blir ålagda att skärpa sig (inte minst från din tidning som länge klagat på polisens effektivitet) måste de väl göra ett försök? /PBh
Peter Wolodarski: Rasismen ligger att man väljer att kontrollera människor utifrån deras hudfärg, inte utifrån någon konkret misstanke om brott. Vad jag förstått har många poliser också reagerat mot metoden, vilket känns hoppingivande.

Dewinsky: Hur mycket fokus kommer ni att lägga på Israel?
Peter Wolodarski: Så mycket fokus som nyhetsläget motiverar. Ibland kanske vi har gett konflikten i Mellanöstern för stort utrymme i förhållande till andra världshändelser. Men det är samtidigt en stor och viktig fråga.

Erik: Först och främst - stort grattis! Är lite nyfiken på hur du ser på kvalitetsutvecklingen när det gäller svenska morgontidningar. Min känsla är att det blir tunnare och tunnare tidningar, kortare artiklar och kanske lite väl mycket grafik och bilder. Om man till exempel väljer brittiska tidningar så får man helt enkel mycket mer information! Vill se en förbättring, och hoppas du kan bidra med det!
Peter Wolodarski:

Tack för grattis! Det inte bra om du upplever att kvaliteten minskar. Jag vill att du ska kunna känna motsatsen. Rekryteringen av Niklas Orrenius - Sveriges kanske bästa reportageskribent - är ett led i den ambitionen.

Berit: Hej Peter, DN är en verkligt bra tidning och i många delar angelägen. Zarembas artiklar, till exempel, är oerhört viktiga för samhällsdebatten. Mer gräv! Men en fråga: Varför är DN så litet angelägen om korrekt språk, korrekt stavning och någorlunda korrekt grammatik? Man ser ofta särskrivning som skapar oavsedda betydelser, man ser slarvig grammatik och ibland slarvig korrektur. Varför? Bara slarv? Tidsbrist? Brist på kunskap hos journalisterna? Det naggar förtroendet i kanten.
Peter Wolodarski: Tack för konstruktiv kritik. Vad jobbar intensivt med språket och har till skillnad från nästan alla andra redaktioner ett korrektur som nagelfar texterna. Men det kan bli bättre.

Hubert: Har DN några planer på att ge ut en tidskrift i stil med Guardian Weekly som utgår ifrån The Guardian och ett par andra tidningars artiklar och försöker sammanfatta veckan. Djupa reportage förekommer också.
Peter Wolodarski: Bra idé, vi ska fundera på det!

Mr P: Peter! Du är en stor förebild för mina kompisar och mig på universitetet! Kan du rekommendera tre böcker vi bör läsa för att berika oss?
Peter Wolodarski: Tack...:) Just nu läser jag Daniel Kahnemans bok "Tänka snabbt och långsamt" - den är vass. En lysande bok om journalistik är "The Elements of journalism". Ska jag rekommendera något politiskt/historiskt får det bli Tony Judts Postwar, som jag nyligen fick anledning att titta på igen. Den sammanfattar Europas efterkrigstidshistoria.

Mats: Vilken position har du i frågan om nätet? Nätintegration, anonymitet, näthat, piratebay.?? Hur vill du kommunicera med dina läsare?
Peter Wolodarski: Stor fråga, kräver många svar. Kort svar: jag kommunicerar genom mail, twitter och facebook, framför allt. Försöker vara där läsarna finns. Twitter är det mest praktiska - snabbt och kärnfullt.

Mathias: Är det några stora förändringar du ser för dig för DN under din ledning eller blir det mest "finputsning"?
Peter Wolodarski: Det blir förändringar steg för steg, precis som tidigare. Vi har precis gjort en stor omgörning av tidningen, så den ligger fast. Men vi kommer i närtid att satsa mer på berättande och agendasättande journalistik. Dagens artikel om tiggeriet i Stockholm är ett exempel på det.

Kalle: Hej, du ersätta redaktionschefen med en man. Och du är ju man. Blir det gubbvälde på DN nu?
Peter Wolodarski: Nej, inget gubbvälde. Min chef är för övrigt kvinna.

Lawe: Om ett och ett halvt år är det val. Kommer DN att ingå i alliansens valapparat på samma sätt som i förra valet?
Peter Wolodarski: Vi tar självfallet inte ta ställning på nyhetsplats till de politiska alternativen. Opartiskhet är ledstjärna i rapporteringen - något annat gäller på ledarsidan. Mätningar från det förra valet visade inte att DN gynnade något av blocken.

Necati Kanat: Varför ställde du inte Turkiets president A. Gul för de otaliga brott han och hans regering begår mot kurder i din senaste intervju? Du hade ett guldläge
Peter Wolodarski: Ställde ganska många frågor till honom om kurdernas situation, bristen på pressfrihet och synen på folkmordet 1915. Men allt kom inte med, särskilt inte följdfrågorna.

moderator: 3 minuter kvar av chatten nu!

Tommi: Hej, Kommer du att fortsätta skrivandet som chefredaktör? Jag hoppas det för,dina söndagskrönikor vill jag inte vara utan framledes. /Tommi
Peter Wolodarski: Tack för de orden. Jag hoppas att kunna skriva mer än mina söndagskrönikor - intervjun med Turkiets president i lördags är ett exempel.

Sebastian: Grattis Peter! Jag har utrikes som största intresse och uppskattar bl.a. Robert Fisks krönikor. DN upplever jag som svag när det gäller djupa utrikes-reportage. Finns det något att göra där tycker du? Lite kopplat till tidigare fråga ang. guardian weekly-upplägget också.
Peter Wolodarski: Vi satsar mycket på utrikesrapporteringen, inte minst genom vårt Världenmagasin. Vi ska ha många medarbetare ute i världen som kommer nära människor och händelser.

Jesper: Hej Peter, Vad ska DN göra för att få till en bra betallösning digitalt som bär sig ekonomiskt?
Peter Wolodarski: Vi lanserar en sådan tjänst just nu. Den går ut på att prenumeranter har tillgång till allt vårt innehåll i samtliga kanaler - tidning, mobil, webb, läsplatta. Över 80 000 läsare har redan registrerat sig, vilket är roligt.

moderator: Vi avslutar nu chatten! Tack till alla er som medverkat!

Peter Wolodarski: tack för alla frågor! Det blir fler chattar. Det går också bra att höra av sig via de vanliga kanalerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.