Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Chefen för Malistyrkan: ”Ett lyxproblem”

Chefen för det svenska FN-kompaniet Carl-Magnus Svensson.
Chefen för det svenska FN-kompaniet Carl-Magnus Svensson. Foto: Peter Claesson

Chefen för Malistyrkan, överstelöjtnant Carl-Magnus Svensson, medger problem med kosten. Samtidigt säger han att personalen får räkna med att få sämre fysik i utlandstjänst.

– Inledningsvis hade vi problem med FN:s matleveranser som går över 80 mil under fyra fem dagar, säger Carl-Magnus Svensson.

Han bekräftar huvuddelen av de uppgifter som personalen lämnat till DN – också den dagsmeny som framgår av grafiken här nedanför.

Däremot avvisar han att kosten skulle skapa hälsoproblem. Personalen äter ”betydligt mer” mer än 1 800 kilokalorier per dygn. Att de inte kan äta som hemma i Sverige är ”ett lyxproblem”. Det är nämligen en ”rättviseaspekt” att det svenska förbandet inte kan kräva mer mat än andra FN-förband i Timbuktu.

– Tränar man som en elitidrottsman och utför arbetsuppgifterna här och förväntar sig att äta som hemma, så kommer man att vara hungrig. Ett förbands förmåga kommer att gå ned under insatsen, förklarar Carl-Magnus Svensson.

Att förbättra mathållningen med extra kalorier från FN kostar mycket pengar. Därför har överste­löjtnant Svensson köpt mindre mängder frukt och grönsaker ur en budget som egentligen ska gå till förbandets välfärd. Alla får numera också en extra påse med en dagsranson per vecka, men inga vitamintabletter har delats ut.

Varför sänder ni inte ned ett Hercules­plan med konserver?

– Det är en fråga som du ska ställa till Högkvarteret. Jag skulle glatt ta emot det om det kommer, svarar Carl-Magnus Svensson som säger att han påpekat problemen.

Men när DN på onsdagen försökte få en kommentar från Högkvarteret om matproblemen i Mali löd svaret: ”Det är inget vi fått rapporter om.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.