Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Chefer och anställda i Karlskrona kommun har egen chaufför

Chaufförer som kör kommunchefer till möten, och andra kommunanställda till olika uppdrag. Det låter kanske som lyx, men i Karlskrona blev det ett sätt att ge riktiga jobb åt personer som stod långt från arbetsmarknaden. Och att spara pengar.

Det var något ”ljushuvud på förvaltningen” som kläckte idén, enligt chefen Claes Wiridén. Och det handlar inte om vilken förvaltning som helst, utan den för funktionsstöd. Man har anställda som åker ut i ett slags kvalificerad hemtjänst och jobbar hos funktionsnedsatta, ofta handlar det om psykiska funktionshinder:

– Varför skulle inte vi kunna vara en bra arbetsgivare och bidra till att även personer med funktionsnedsättningar, eller andra som står långt i från arbetsmarknaden får riktiga jobb? säger Claes Wiridén.

När tanken var väckt fanns det redan en person påtänkt för att jobba som chaufför.

Nu skulle man ersätta kommunens fem poolbilar. som man hade på leasingavtal, med en chaufför på halvtid. Snart blev det 75 procent, och nu ska man anställa en till.

Poolbilarna användes dels av de anställda på förvaltningen för funktionsstöd när de åkte hem till folk, men också av kommunchefer som skulle på möten. Bilarna stod still när folk jobbade.

– I början fanns det ett motstånd, de berörda tjänstemännen kände en trygghet i att själva ha fordon och i att de kunde styra över sin dag. Men motståndet försvann snart, med chaufför kunde de ringa samtal i bilen på väg till möten, de kunde dokumentera mötet på vägen hem, eller bara ta det lugnt en stund.

Nu står inga bilar stilla längre. Chauffören släpper folk på jobb, skjutsar andra till möten, hämtar upp igen.

– Förutom de fem leasingbilarna som vi sade upp har vi också sluppit ta in 3-4 nya bilar som vi skulle ha behövt annars.

Enligt Claes Wirdén gör kommunen en liten ekonomisk vinst på upplägget. Det blir också vinst ur hållbarhetssynpunkt, menar han.

– Men den största vinsten är att en person som varit mycket långt bort från arbetsmarknaden blivit fullvärdiga medborgare, betalar skatt och känner sig behövd och sedd. Det är den stora vinsten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.