Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/cirka-50-sjuka-i-salmonellautbrott-forsoker-spara-smittkallan/

Sverige

Cirka 50 sjuka i salmonellautbrott – försöker spåra smittkällan

Körsbärstomater är ett av de misstänkta livsmedlen. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

De senaste veckorna har omkring 50 personer i elva olika län insjuknat i salmonella.

Nu försöker Folkhälsomyndigheten lokalisera smittkällan och har ringat in ett tiotal misstänkta livsmedel – ett av dem är körsbärstomater. 

Utbrottet startade i slutet av augusti och de allra flesta insjuknade första veckan i september. Fram till i mitten av september hade cirka 50 fall rapporterats runt om i landet. Men det kan också finnas personer som smittats senare om analyssvaren ännu inte är klara. 

Särskilt drabbade län är Västra Götaland, Jönköping, Halland och Dalarna. Alla åldersgrupper berörs, men något fler kvinnor än män har blivit sjuka.

Med tanke på den stora spridningen tror Folkhälsomyndigheten att det rör sig om ett livsmedel som distribuerats över hela Sverige. För att hitta smittkällan har landets smittskyddsenheter skickat ut enkäter till både sjuka personer och friska kontrollpersoner, så att man kan jämföra vad de ätit. 

Just nu misstänker man ett tiotal olika typer av livsmedel, det rör sig om såväl frukt, grönsaker som kött. Ett av de livsmedlen som ännu inte uteslutits är körsbärstomater, mer än så vill Folkhälsomyndigheten inte säga. 

– Det här är ett av de spår man utreder, en av de saker som flera personer ätit. Men det finns flera, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. 

Den här typen av salmonellabakterie, monofasisk Salmonella Typhimurium, är ovanlig i Sverige. 

– Vi brukar inte se den. 

Salmonella ger upphov till symptom som buksmärtor, feber och diarréer. Om man misstänker att man blivit smittad bör man kontakta 1177 Vårdguiden som kan ge råd om man ska söka vård. 

I övrigt bör man tänka på att ha en god kökshygien. 

– Skölj frukt och grönt, genomstek köttfärs och kyckling och tvätta händerna innan matlagning. 

Läs mer: 

Flera till sjukhus efter salmonellautbrott