Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Civilministern utesluter inte outsourcing i framtiden

Other: Susanne Lindholm/TT

Sedan avslöjandet av Transportstyrelsens it-skandal har en utredning tillsatts för att ändra regelverket kring outsourcing av it-drift.

Men att utesluta det helt vore naivt, menar civilministern Ardalan Shekarabi (S).

– Staten kommer aldrig helt själv kunna hantera it-driften, säger han.

DN har tidigare rapporterat om Statens servicecenters rapport om en statlig molntjänst. I rapporten varnade Statens servicecenter för outsourcing och föreslog då en statlig molntjänst. Syftet är att dagens drygt 200 statliga datacenter ska bli färre och säkrare, samt placeras på maximalt tio platser runtom i Sverige, bland annat i bergrum, där staten äger och kontrollerar driftmiljön.

Trots att rapporten välkomnas av flera myndigheter anser civilministern att den inte är tillräcklig.

Läs mer: It-skandalen på Transportstyrelsen – detta har hänt

Vad gör ni i stället?

– Vi har två spår. Det ena är det uppdrag vi nu gav till PTS (Post- och telestyrelsen) som ska ta fram en förvaltningsmodell med egen finansiering av serverhallar i statens regi. Det handlar mer om att myndigheter ska ha ett eget utrymme, en mer traditionell lagring. Serverhallarna ska vara i statens kontroll som gör att vi kan ha den här typen av modell med hög säkerhet, säger Ardalan Shekarabi.

Han berättar vidare att de riktar in sig på myndigheter som hanterar känslig information.

– Nästa steg är att gå vidare med Statens servicecenters rapport och dess intentioner. Det är bland annat att ta fram en gemensam modell för alla myndigheter. Det kommer vi att gå vidare inom kort, säger Ardalan Shekarabi.

I dag är alternativen för myndigheter, som inte kan hantera sin it-drift, att antingen outsourca driften eller lägga den på en annan myndighet, som exempelvis Pensionsmyndigheten som har lagt ut sin drift hos Försäkringskassan.

Läs mer: Löfven: En naivitet vad gäller outsourcning

Foto: Meli PeterssonCivilministern Ardalan Shekarabi (S). Foto: Meli Petersson Ellafi.

Ett tredje och nytt alternativet skulle innebära, enligt Shekarabi, en statlig drift som är beredd att ta hand om myndigheters it-drift vid behov.

– En sådan modell finns inte i dag, säger han.

Dessutom ska ett nytt regelverk göra det möjligt att få kontroll på vilka myndigeter som vill outsourca sin it-drift.


– Det är ett förslag som kommer att presenteras i mars och det handlar om att myndigheter måste ansöka om den vill outsourca delar av sin drift. På det sättet får vi bättre koll på vad som outsourcas och vilka myndigheter som gör det, säger Ardalan Shekarabi och fortsätter: 

– Vi måste få en klarare bild av hur det ser ut. Vår förvaltningsmodell i dag bygger på att myndigheterna har fått ta besluten själva i den här frågan och regeringen har inte blandat sig i. Men jag utesluter inte att det kan komma åtgärder som eventuellt begränsar outsourcingmöjligheter i väntan på ny lagstiftning.

Jag utesluter inte att det kan komma åtgärder som eventuellt begränsar outsourcingmöjligheter i väntan på ny lagstiftning.

Läs mer: 40-tal myndigheter har outsourcat it-drift

Samtidigt betonar civilministern att det alltid kommer att finnas ett behov av outsourcing av it-drift.

– Staten kommer aldrig helt själv kunna hantera it-driften. För vi behöver kompetens och hjälp inom it. Men det måste finnas en ordning i detta, därför är det viktigt att vi har en egen kapacitet om vi inte vill outsourca och en prövning på vad som behövs outsourcas och inte, säger Ardalan Shekarabi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.