Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/claes-borgstrom-har-avlidit/

Sverige

Claes Borgström har avlidit – blev 75 år

Foto: Fredrik Persson/TT

Advokaten Claes Borgström har avlidit, bekräftar dottern Anna Borgström för TT. Enligt vännen och tidigare kollegan Thomas Bodström var Claes Borgström sjuk i covid-19.

Han har betytt så enormt mycket för mig, som advokat och som människa, säger Thomas Bodström. 

TT Text

Claes Borgström var advokat i många uppmärksammade brottmål, bland annat var han försvarsadvokat åt Thomas Quick.

Han var även målsägarbiträde åt de två kvinnorna i fallet med våldtäktsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Borgström tog juristexamen 1974 och blev 2000 Sveriges förste manlige jämställdhetsombudsman, en post han hade fram till 2007.

Året därpå blev han talesperson i jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna. I november 2013 lämnade han S för att gå med i Vänsterpartiet.

Tidigare justitieminister Thomas Bodström drev tillsammans med Claes Borgström advokatbyrån Borgström & Bodström mellan 2007 och 2014. 

– Han var verkligen den perfekta mentorn. Hur mycket han än hade att göra tog han sig alltid tid att förklara saker och det kändes som vilka problem man än hade, så hade Claes alltid ett svar på det, säger Thomas Bodström, som beskriver sin tidigare kollega som en av Sveriges bästa brottsmålsadvokater. 

– Han var otroligt engagerad, för utsatta människor och människor som ingen annan ville företräda. Även i det minsta målet var han otroligt engagerad.

Thomas Bodström säger att Claes Borgström var sjuk i covid-19. 

– Ja det var corona. Vi är flera stycken som har följt det här nära. Han har varit sjuk i några veckor. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1261367633682632704?s=20

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sörjer Claes Borgström och beskriver honom som ”en kämpe för feminism och mänskliga rättigheter.”

https://twitter.com/anneramberg/status/1261378103739322369?s=20

Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, beskriver Claes Borgström som ”en förebild för försvarsadvokater” och en ”äkta humanist”.

Claes Borgström blev 75 år.