Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/clas-svahn-spannande-krigshistoria-med-dn-journalist-i-fokus/

Sverige

Clas Svahn: Spännande krigshistoria med DN-journalist i fokus

Lars Gyllenhaal med Fahle Isbergs kompass. Foto: Clas Svahn

Som djupt intresserad av vår svenska nutidshistoria och av att rädda historiskt material för framtiden så är det ett nöje att läsa Lars Gyllenhaals senaste bok ”Andra världskriget i Sverige” (Lind & Co) som precis har kommit ut.

Författaren har tidigare skrivit en rad böcker om militärhistoria, ofta med inriktning på Sveriges roll och det är ingen tvekan om att han brinner för sitt ämne.

I ”Andra världskriget i Sverige” möts nya fakta (plus en hel del gamla) och möten med verkliga människor av kött och blod. En av dem vi får möta är DN-journalisten Fahle Isberg som under andra världskriget i största hemlighet arbetade för den svenska militära underrättelsetjänsten, C-byrån, tillsammans med sina bröder Birger och Gunnar.

1943 byggde de tre, tillsammans med norska motståndsmän och kontakter inom den brittiska underrättelsetjänsten, upp allierade baser på svensk mark. Något som utan tvekan var förenat med risk för livet. I boken berättar Lars Gyllenhaal hur syftet med baserna var att skicka spionrapporter om tysk verksamhet i norra Norge via radio till de allierade.

Från baserna hölls radiokontakt med Norge, London och Stockholm. Det fanns till och med telefon.

De flesta av baserna var amerikanska och kom att fungera under kodnamnet Sepals. Förutom att de försåg de allierade med uppgifter om tyskarnas rörelser var de också utgångspunkt när norska jägarsoldater attackerade eller saboterade tyska transporter.

Bild 1 av 2 Gunnar Isberg med en "Sweetheart"-radio designad av en norsk ingenjör i Storbritannien.
Foto: Lars Gyllenhaal
Bild 2 av 2 Fahle Isbergs kompass.
Foto: Clas Svahn

När jag träffade Lars Gyllenhaal vid en tillställning på Norges ambassad för en tid sedan hade han med sig en kompass som en gång tillhört Fahle Isberg där det i liten stil framgick att denne arbetade på DN. Och Lars Gyllenhaal kunde också berätta, vilket även återges i boken, hur han med hjälp av Birger Isbergs son i nutid kunnat besöka en hittills okänd Sepalbas i Namaikka. 

Det är en spännande bok utan att någonsin bli högljudd. Men för alla som intresserar sig för Sveriges roll under andra världskriget är den fylld av detaljer och ny kunskap. Kapitlet om Fahle Isberg och hans bröder är ett av 21 i boken som ger en läsare åtskilliga höjda ögonbryn. Och illustrationerna är många och ofta unika.

Här berättar Lars Gyllenhaal även om Hitlers superubåt Ubåt 3503 som i maj 1945 sänktes på svenskt vatten, om hur tyska trupper kunde transportera vapen – inte enbart trupper – genom Sverige under andra världskriget, om okända gravar över stupade amerikanska soldater i Sverige, hur spåren efter Sovjets bombning av Övertorneå i februari 1944 fortfarande finns kvar, och om hur vapentillverkaren Bofors genom sin luftvärnskanon m/36 kom att bidra till de allierades framgångar. Och mycket, mycket annat med direkt anknytning till Sverige under andra världskriget.

”Andra världskriget i Sverige” är en bok som är lätt att tycka om. Den gör att vår historia känns nära och verklig trots att vi rör oss med händelser som ägde rum 75 år tillbaka i tiden. Spåren finns kvar och Lars Gyllenhaal gör sitt bästa för att rädda dem och göra dem synliga.

Gyllenhaal är en författare med stövlarna på sig, alltid beredd att ge sig ut för att kontrollera fakta eller för att samla in nya. Nu senast när han tillsammans med några dykarvänner lokaliserade vraket efter tyskt bombplan på botten av en sjö i Norrbotten. Det är så han jobbar. Jag lyfter på hatten.