Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Clown-skräcken sprider sig

Foto: Matthias Oesterle / ZUMA Press

Clown-skräcken sprider sig i Sverige och övriga världen. I Tvååker, söder om Varberg, berättar en ung man att han blev knivhuggen av en person i clownmask. Andra clowner ska ha hotat en personer i Huskvarna och Nybro. Nu manar polisen allmänheten att inte maskera sig till clowner inför Halloween.

– Det är ett idiotiskt beteende och ett misslyckat skämt, säger Fredrik Kliman, presstalesman för polisen i Östergötland.

Han är oroad för att nästa gång kan det vara den maskerade personen som råkar illa ut. I sociala medier har flera personer förklarat att de är beredda att ta till våld om de möter en clown.

Det var natten mellan torsdag och fredag som en ung man, född 1997, anmälde att han hade attackerats av en person i clownmask. Mannen stod och rökte utanför en lägenhet när han, helt oprovocerat ska ha angripits med kniv av en okänd person i clownmask. Offret blev lindrigt skadad i ena axeln.

Samma kväll, vid Smedbyn i Huskvarna, rapporterar en ung kvinna att en maskerad person svingade ett basebollträ mot hennes bil. Några kvällar tidigare hade en annan kvinna blivit hotad med kniv och jagad av två personer, utklädda till clowner.

På fredagen rapporterade en skola i Nybro att elever blivit skrämda av en hotfull person, utklädd till clown. Händelsen är polisanmäld.

Att oprovocerat knivhugga någon är ett grovt och ovanligt brott och även händelsen i Skänninge kan leda till fängelse, om någon kan bindas till brott. Men i nuläget finns inga misstänkta.

Kvinnan i Huskvarna har inte gjort någon polisanmälan. De flesta övriga händelser handlar om personer som har blivit skrämda när de sett clowner, men det är tveksamt om något brott har begåtts.

Clown-febern rapporteras i flera länder. I South Carolina kom i somras polisrapporter om barn som berättat om hela grupper av clowner. Enligt rapporten bodde de i hus långt inne i skogen och de försökte locka med sig barnen in bland träden. Även vuxna ska ha blivit utsatta. Polisen har inte hittat några spår efter clownerna, rapporterar brittiska The Guardian.

Tidningen kallar anmälningarna om clownerna för ”epidemisk” och berättar att den brittiska linjen ”Childline” under en vecka har fått in 120 rapporter om personer i clowndräkter som har skrämt dem.

Eftersom ingen ännu är gripen är det svårt att säga hur många kriminella som maskerar sig i clown-kostymer, eller om skräcken kan ha fått fantasin att skena.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.