Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 22:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakommission-ska-bli-klar-fore-valet-2022/

Svensk politik

Coronakommission ska bli klar före valet 2022

Stefan Löfven hade på onsdagen överläggningar med partiledarna.
Stefan Löfven hade på onsdagen överläggningar med partiledarna. Foto: Paul Hansen

Den kommission som ska granska hanteringen av coronapandemin får i uppdrag att leverera sitt resultat före nästa val. Det är beskedet efter att partiledarna på onsdagen haft överläggningar med statsminister Stefan Löfven. 

Granskningskommissionen kommer att tillsättas inom kort, eventuellt redan i början av nästa vecka. På de överläggningar som partiledarna höll på onsdagen utlovades ett utkast till direktiv snarast möjligt så att partierna kan komma med synpunkter senast på fredag. Preliminärt sätts slutdatum för kommissionen någon gång under första kvartalet 2022.

Det välkomnas av Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

– Regeringen har lyssnat på att vi vill ha det här redovisat i god tid före valet 2022. Det här är en av de värsta kriser som Sverige råkat ut för på decennier. Då är det rimligt att väljarna i valet 2022 kan ta ställning till det, säger han. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser också en avgörande poäng i att det kan utkrävas ansvar för både ”framgångar och misslyckanden” före nästa val.

Han ser dock en annan stötesten som inte är avgjord än: vilka slags personer ska ingå i kommissionen?

– Vi motsätter oss bestämt att det skulle vara politiker som ledamöter. Vi vill ha en politiskt helt oberoende kommission. Jag ser framför mig jurister och människor som är kunniga inom medicin och krisberedskap och har integritet, säger Ulf Kristersson.

Alla partier har redan spelat in synpunkter på vad kommissionen bör ägna sig åt. Vänsterpartiet framhåller äldreomsorgen. 

– Den bör utredas först och snabbt så att vi kan använda slutsatserna under det att smittan pågår. Smittspridningen i äldreomsorgen är det största misslyckandet men det finns fortfarande lärdomar att dra, säger Jonas Sjöstedt (V).

Även Kristdemokraterna välkomnar att kommissionen ska vara klar före valet men för dem är det inte den avgörande frågan. Viktigare enligt partiledaren Ebba Busch är att kommissionen lämnar delrapporter så snart man har granskat ett område.

– Saker måste redas ut redan medan pandemin pågår, till exempel hur vården klarar att hantera utbrott i vissa regioner och hur vi undviker att få en allvarlig situation på fler äldreboenden. Det måste även analyseras hur smittan kom in i landet, säger KD-ledaren.

Statsrådsberedningen ville på onsdagen inte kommentera vad som sagts om kommissionen under partiledaröverläggningarna. 

”Vi kommer presentera kommissionen med alla aspekter i sin helhet i närtid”, skriver Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander i ett sms till DN.

Enligt TV4 Nyheterna, som tagit del av direktivförslagen, ska granskningen delas upp i etapper. Den första ska presenteras redan den 30 november i år och handlar om den heta frågan om hur smittan kom in på äldreboenden.

Ett exempel på tidigare granskningskommissioner av stor omfattning är den om Palmemordet som tillsattes 1994 och lämnade sitt slutbetänkande 1999. Även efter flodvågskatastrofen 2004 tillsattes en kommission som redan i december 2005 presenterade sina slutsatser. Där riktades hård kritik bland annat mot bristen på krissamordning i regeringskansliet som försenade insatserna på plats. 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt