Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 19:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakrisen-1-maj-det-behover-du-veta/

SVERIGE

Coronakrisen 1 maj: Det behöver du veta

Stefan Löfven talade på första maj.
Stefan Löfven talade på första maj. Foto: Fredrik Sandberg/TT

DN sammanfattar nyheterna om coronakrisen fredag den 1 maj 2020.

DN Text

Löfven: Långt kvar innan pandemin är över

När Stefan Löfven höll årets första maj-tal på distans var det som statsminister snarare än som Socialdemokraternas partiledare. Löfven tog upp coronapandemin och uppmanade alla att hålla i restriktionerna för att sjukvården ska kunna klara sitt uppdrag.

– Det är vår uthållighet som prövas av krisen, det avgörande för sjukvårdens kapacitet är att alla håller i de restriktioner som Folkhälsomyndigheten påmint om varje dag.

Läs artikeln här

Smittskyddsexperten: Det kommer nya pandemier

Att stoppa spridningen av ett virus är i det närmaste omöjligt. Trängsel skapar grogrunden och snabba färdmedel tar smittan från en plats till en annan.

– Det kommer att komma nya pandemier. Ibland är det från Kina ibland är det från andra länder, ibland kommer det från fladdermöss, ibland är det fåglar, ibland små apor. Så här ser framtiden ut, säger smittskyddsexperten Johan Giesecke.

Läs artikeln här

Rehabiliteringen stor utmaning för vården

Sjukvården är mobiliserad för att hjälpa patienter som kämpar för livet i det akuta skedet av covid 19.

– Men redan nu måste vi även ta hand om de som har skrivits ut och fått omfattande skador av infektionen, säger Kristian Borg som är professor i rehabilitering.

Läs artikeln här

Heléns pappa avled på anmält äldreboende

Jan är en av minst 27 personer som har avlidit på äldreboendet Berga i vad som misstänks vara covid-19. Dottern Helén Glückman berättar nu om sorgen – och besvikelsen över bristande politiska åtgärder.

– Det känns som att man beslutat i förväg att man offrar människor på äldreboenden när man skickar dit patienter som inte är testade för covid-19, säger hon.

Läs artikeln här

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt