Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakrisen-10-maj-det-behover-du-veta/

Sverige

Coronakrisen 10 maj: Det behöver du veta

DN sammanfattar nyheterna om coronakrisen söndag den 10 maj 2020.

Här testas munskydd i raketfart i regeringens snabbspår 

Tiden för att kvalitetssäkra ett skyddsvisir för vården har gått från några månader till en vecka. 

Förkläden och handskar granskas dubbelt så fort som i februari och processerna för munskydd och ansiktsmasker har också snabbats på.

Forskningsinstitutet RISE har regeringens uppdrag att leta genvägar under pandemin.

Modellerna visar hur svårt det är att räkna på en pandemi

Enligt en uppmärksammad beräkning skulle Sveriges intensivvårdsplatser ta slut i april, och enligt en annan skulle 96.000 personer dö av covid-19 före 1 juli. När modeller blir för komplexa kan förutsägelserna hamna rejält fel.

Europa lättar på restriktionerna – det händer nu land för land

Sakta börjar Europa nu lätta på coronarestriktionerna. I veckan planeras flera förändringar, i en del länder redan på måndagen. 

DN har gått igenom vad som händer – eller väntas hända – i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Grekland.

Coronakrisen och valutaras slår mot krigsdrabbade länder

En sammansatt kris slår hårt mot de krigsdrabbade länderna, Syrien och Libanon. Ländernas valutor har nyligen förlorat två tredjedelar av sina värden. Sedan blev coronakrisen strået som bröt kamelens rygg.

– Libanon upplever sin allvarligaste ekonomiska kris hittills, säger Walid Abousleiman, libanesisk ekonom och finansexpert, till DN.