Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakrisen-12-juni-det-behover-du-veta/

SVERIGE

Coronakrisen 12 juni: Det behöver du veta

41 min. Tomas Eneroth höll pressträff om säkra resor i sommar.

DN sammanfattar nyheterna om coronakrisen fredag den 12 juni 2020.

DN Text

40 nya dödsfall rapporterade det senaste dygnet

Totalt har 4.854 personer avlidit i covid-19 i landet. Av dem är 2.196 kvinnor och 2.658 män. 48.288 personer har bekräftats smittade med covid-19 i Sverige.

Norge öppnar för resor till Gotland – övriga Sverige lever inte upp till kravet

Norge fortsätter att avråda från resor till Sverige – förutom till Gotland. Det beskedet gav den norska regeringen i samband med att landets nya resedirektiv presenterades.

– Vi måste ta ansvar för Norge, sa statsminister Erna Solberg under fredagens presskonferens.

Smittskydd Gotland om norska beskedet: Förstår inte riktigt hur tankarna har gått

På fredagseftermiddagen gav norska regeringen besked om att norrmän från och med måndag får åka till Sverige – men bara till Gotland. Det är den enda regionen som har ”godkänd smittorisk”.

– Jag har svårt att förstå det rationella bakom beslutet, säger Maria Amér, smittskyddsläkare för Region Gotland.

”Enorm oro” för trängsel vid resor i sommar

Svensk kollektivtrafik vd Helena Leufstadius känner en ”enorm oro” inför sommaren, inte minst inför midsommarhelgen nästa vecka. Om det blir för fullt på bussar och skärgårdsbåtar kan konsekvensen bli att trafiken stoppas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt