Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakrisen-30-april-det-behover-du-veta/

SVERIGE

Coronakrisen 30 april: Det behöver du veta

Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: Jessica Gow/TT

DN sammanfattar nyheterna om coronakrisen torsdag den 30 april 2020.

DN Text

119.000 testade för covid-19: ”Vill att siffran ökar”

Antalet svenskar som testats för covid-19 har ökat vecka för vecka. Man har nu testat 119.000 personer, knappt 25.000 under den senaste veckan. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff.

– Men vi vill att den siffran ska öka ytterligare, och det arbetar vi hårt för, säger Lena Hallengren.

Brasiliansk borgmästare vädjar om hjälp: ”Vi befinner oss i totalt kaos”

Antalet dödsfall till följd av coronaviruset slår rekord i miljonstaden Manaus i Amazonas. Myndigheterna tvingas gräva massgravar för att hinna begrava alla.

Riter kring döden förändras: ”En sorg i dubbel bemärkelse”

Vad händer i sorgearbetet när anhöriga inte får eller hinner ta farväl av en närstående? Eller när möjligheten att se den avlidne begränsas?

Ritualer kring döden har förändrats under coronapandemin.

– En del anhöriga upplever att de får dubbla nej, säger Nina Klose, begravningsrådgivare.

Boris Johnson: Vi har passerat kulmen i första fasen

”Idag kan jag säga att vi har passerat kulmen i den första fasen och är på väg nedåt”, sa Boris Johnson vid de brittiska myndigheternas dagliga presskonferens i London på torsdagen. Det var första gången sedan han insjuknade i covid-19 som premiärministern höll i pressträffen.

Attendos vd: Sverige har misslyckats med att skydda de äldre

Vårdkoncernen Attendos vd Martin Tivéus säger att Sverige misslyckats med att skydda de äldre. Myndigheternas åtgärder har varit för små och för få och det finns ingen tid kvar att förlora, enligt honom:

– Vi har tillåtit en högre samhällspridning och samtidigt saknat en tydlig plan för hur vi ska skydda de äldre.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt