Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakrisen-30-juni-det-behover-du-veta/

SVERIGE

Coronakrisen 30 juni: Det behöver du veta

47 min. Myndigheter höll pressträff om det senaste läget.

DN sammanfattar nyheterna om det nya coronaviruset söndag den 28 juni.

DN Text

Folkhälsomyndigheten: Studie om T-celler väldigt viktig

Folkhälsomyndigheten kallar Karolinska institutets studie, som indikerar att vissa personer kan ha immunitet mot coronaviruset utan att ha antikroppar, för ”väldigt värdefull”. Studien har inte kvalitetsgranskats, men Folkhälsomyndigheten är positiv till resultaten.

Personer med positivt antikroppstest kan umgås med riskgrupper

Personer i riskgrupp kan leva sitt liv som resten av befolkningen, om de har antikroppar. De som har utvecklat antikroppar får också träffa personer i riskgrupper. Det framgår av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som publicerade under tisdagen.

Nya riktlinjer: Det gäller för personer med antikroppar

Personer med ett positivt antikroppstest kan umgås med nära och kära som är över 70 år eller som tillhör en riskgrupp. Men vissa restriktioner gäller fortfarande.

DN går igenom Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer.

Amina Manzoor: Viktiga resultat, men de måste tolkas med försiktighet

En ny svensk studie antyder att fler skulle kunna ha ett skydd mot det nya coronaviruset än vad som tidigare kunnat mätas i antikroppsstudierna.

DN:s medicinreporter Amina Manzoor svarar på tre frågor om den nya studien.

Kommission ska granska coronakrisen – leda av jurist

Regeringen har nu tillsatt en kommission som ska granska myndigheternas och politikernas hantering av coronakrisen.

– Krisen har satt brister i vårt samhälle i blixtbelysning, säger statsminister Stefan Löfven.

Fem innovationer i coronakrisens spår

Jetmotorn, datorn och sanitetsbindan. Många uppfinningar är barn av stora kriser. Coronapandemin har redan alstrat flera tekniska innovationer – och de är här för att stanna.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt