Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 21:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakrisen-dominerar-varbudgeten/

SVENSK POLITIK

Regeringen förberedd på djup ekonomisk kris efter coronaepidemin

3 min 36 sek. Finansminister Magdalena Andersson: ”Vi är i ett allvarligt läge”.

Regeringen förbereder sig för en riktigt dyster utveckling på grund av coronakrisen. Arbetslösheten kan stiga till 13,5 procent, statsskulden öka kraftigt och tillväxten rasa.

– Sanningen är att ingen vet hur djup eller hur lång den här krisen blir, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

När Magdalena Andersson på onsdagsförmiddagen lade fram regeringens vårbudget dominerades presentationen helt av den pågående coronakrisen. Redan inför vårbudgeten har regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna enats om fem extra ändringsbudgetar till ett värde av över 100 miljarder kronor.

– De åtgärder som vi har lagt fram saknar motstycke i svensk historia men mycket talar för att beloppen kommer att växa när stödåtgärderna utnyttjas, säger Magdalena Andersson.

Ewa Stenberg: Resultatet kommer att färga hela 2020-talet

Nu föreslår regeringen att statens utgiftstak höjs med hela 350 miljarder kronor - ett unikt ingripande i svensk politik.

– Vi vill ta ordentlig höjd för att de åtgärder vi har presenterat kan komma att bli mycket dyrare, inte minst korttidspermitteringarna. Men vi ska också ha utrymme för nya åtgärder, säger Magdalena Andersson.

Enkät: Partierna om Sveriges svåra ekonomiska läge

Regeringen konstaterar i vårbudgeten att coronasmittan har fått allvarliga konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen såväl i Sverige som i omvärlden. Det är mycket osäkert vart utvecklingen tar vägen, betonar Magdalena Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Jessica Gow/TT

– Jag tror att man ska se alla prognoser just nu som räkneövningar.

Så sent som för två veckor sedan lade finansministern fram en prognos över utvecklingen för svensk ekonomi. Den utgör huvudscenariot för regeringens bedömningar i vårbudgeten.

Samtidigt presenteras nu ett alternativt scenario över vad som kan hända om krisen blir mer utdragen och återhämtningen långsammare än tidigare bedömningar.

Carl Johan von Seth svarar på tre frågor om vårbudgeten

Enligt det scenariot riskerar arbetslösheten att stiga till 13,5 procent i år och fortsätta ligga kvar på 13 procent nästa år. Det ska ställas mot huvudscenariot i regeringens prognos med en arbetslöshet på 9 procent under 2020 och 2021.

– Givet det osäkra läget är det alternativa scenariot som är mera pessimistiskt kanske mer intressant, säger Magdalena Andersson.

I vårbudgeten skjuts det till 5,7 miljarder till a-kassan utöver de 5,3 som tidigare har aviserats, alltså totalt 11 miljarder kronor för att möta effekterna av den ökade arbetslösheten.

Om återhämtningen blir relativt snabb räknar regeringen med en nedgång i BNP på dryga 4 procent under 2020 medan den kan bli 10 procent vid en mer långvarig kris. I det mildare scenariot stiger statsskulden ungefär från 35 till 40 procent av BNP 2020. Blir nedgången djupare kan skulden öka till 49 procent, enligt finansdepartementets beräkningar.

DN Debatt: ”Vårt reformarbete fortsätter vid sidan av krisåtgärderna”

Regeringens bedömning är att sviterna av coronakrisen kommer att hålla i sig under flera år framöver. Finansministerns menar dock att Sveriges finanser är tillräckligt starka för att klara av att hantera nedgången.

– Men inget land har obegränsat med resurser till sitt förfogande. Därför behöver vi göra avvägningar mellan vad vi gör här och nu men också se till att vi har utrymme för att göra fler åtgärder senare, säger Magdalena Andersson.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att statens stöd till företagen måste växlas upp till 100 miljarder kronor per månad den närmaste tiden. Till exempel genom att hela arbetsgivaravgiften slopas och att företag får direkt kompensation för minskad omsättning.

– De livlinor som vi har kastat ut är för korta, de når inte alla, säger hon.

Fack och arbetsgivare kräver större krispaket

Liveeventet är inte längre tillgängligt.

Ämnen i artikeln

Vårbudgeten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt