Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakrisen-far-alliansen-och-s-att-ga-samman-i-goteborg/

Sverige

Coronakrisen får Alliansen och S att ingå krisuppgörelse i Göteborg

24:45. Politikerna i Göteborg om coronarestriktioner.

Coronakrisen har i Göteborg lett fram till en i modern tid ovanlig överenskommelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna. Partierna har valt att samarbeta och presenterade på fredagen en gemensam uppgörelse. 

– Enda sättet att möta krisen är som ett samlat Göteborg, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Men samarbetet får kritik från politiska partier i Göteborg som ställs utanför och den nya konstellationen har inte majoritet i stadsdelsnämnderna.

Som DN tidigare berättat valde kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i måndags att samla gruppledarna från alla partier i Göteborg till ett möte för att föreslå ett samarbete om alla coronarelaterade frågor.  Flera partier hade då lagt fram egna förslag om olika åtgärder.

– Jag tycker det är viktigt att vi kan samverka och inte göra partipolitik i den här för staden mycket tuffa situationen, sade Axel Josefson i onsdags.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt

På fredagen mötte Josefson pressen tillsammans med sina kollegor inom Alliansen – samt Socialdemokraternas ledare Jonas Attenius. 

Alliansen och S säger sig ha ingått en temporär krisuppgörelse.

– Nu får vi kraftfull majoritet som kan hantera denna kris. Vi kommer att fortsätta söka samverkan med de andra partierna, säger Axel Josefson.

Jonas Attenius beskriver läget som allvarligt. 

– Vi hade akut personalbrist inom välfärden redan före krisen. Otaliga göteborgare är oroliga för sin försörjning och även sin framtid, säger han. 

Han betonade att S är i fortsatt opposition men tillade: 

– I frågor kopplade till pandemin och dess konsekvenser står vi enade.

Med på pressträffen var även Helene Odenjung (L), Emmyly Bönfors (C) och Elisabet Lann (KD). Saknades gjorde dock Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Demokraterna och Sverigedemokraterna. 

Tidigare på fredagsförmiddagen riktade Vänsterpartiets ledare Daniel Bernmar kritik mot det nya politiska samarbetet.

– Vi fick samtal sent i går kväll om att borgerliga gör upp med Socialdemokraterna. Jag uppfattade det som att vi var nästan färdigförhandlade, vi var helt beredda att delta i ett samarbete. Vi rödgröna var redo att ta ett brett politiskt ansvar, sade han till DN.

Bernmar menar att det är ”oansvarigt att försöka styra staden i det här läget med en flortunn majoritet”.

Alliansen och S har sammantaget 41 av fullmäktiges 81 mandat.

Vilken förklaring har ni fått?

– Vi har Inte fått något egentlig förklaring. Jag tolkade det som sagt att vi egentligen var överens, att bara formfrågor återstod. Vi var beredda att förhandla fram breda kompromisser. Vi är beredda ta ansvar. I stället för samarbete har de borgerliga valt splittring, och jag beklagar det, säger Daniel Bernmar.

Även Demokraterna riktar kritik mot uppgörelsen. Partiledaren Martin Wannholt har tidigare sagt att Axel Josefson skadar förtroendet för politiken och i förlängningen Göteborgs förmåga att hantera krisen.

Axel Josefson bemötte kritiken under presskonferensen och sade att det hade varit önskvärt med en bredare majoritet

– Men det är en majoritet och det räcker för att kunna styra staden.  Vi är nöjda med att ha hittat en väg för att få ett stabilt styre, sade Josefson.

Demokraternas Henrik Munck håller inte med. Han tycker att påståendet om att det skapas en stark politisk majoritet inte stämmer.

– Alliansen och S har inte majoritet i någon av de tio stadsdelsnämnderna. Äldreomsorgen och socialtjänsten, som rimligen är viktiga verksamheter i denna kris, ligger i stadsdelsnämnderna. Där har Alliansen och S tillsammans fem av elva ledamöter, säger Munck, som kallar fredagens uppgörelse ”politiskt spel”.

Han konstaterar också att kommunstyrelsen inte kan ge uppdrag och bestämma över stadsdelsnämnderna.

Axel Josefson medger att Muncks påstående om stadsdelsnämnderna stämmer, men bedömer ändå möjligheten att driva igenom viktiga beslut som god.

– Nu har vi har en uppgörelse och politisk samverkan med S, men för den skull utestänger vi inte andra partier från arbetet. Jag hoppas att de är beredda att samverka och att vi kan komma fram till gemensamma beslut, säger Josefson.

 

Läs mer: Så påverkar coronakrisen Västsverige