Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronakrisen-ger-drogbrist-hemkok-och-djurmedicin-ersatter-vanlig-narkotika/

Sverige

Coronakrisen ger drogbrist – hemkok och djurmedicin ersätter vanlig narkotika

Coronapandemin har fått utbudet av droger att minska i Stockholm och Malmö. Det har lett till att människor tar större risker och använder substanser de inte är vana vid. Andra väljer att söka hjälp för sitt beroende.
Coronapandemin har fått utbudet av droger att minska i Stockholm och Malmö. Det har lett till att människor tar större risker och använder substanser de inte är vana vid. Andra väljer att söka hjälp för sitt beroende. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stängda gränser har fått drogpriserna att stiga. Från Stockholm och Malmö kommer larm om att missbrukare tar till ”hemkokta blandningar och veterinärmediciner”.

Men i Göteborg är tillgången på droger oförändrad. 

– Nätverken är snabba med att ställa om, precis som alla andra, säger Kristina Lindgren, sektionschef på polisens spaningsenhet.

Onsdagen den 6 maj slutar en man andas vid Slakthusplan, några hundra meter från Globen. Personal från den närliggande socialförvaltningen är snabbt på plats. Med hjälp av läkemedlet naloxon kan mannens överdos hävas, men han minns inte vad han fått i sig. Det berättar Niklas Eklund, ordförande i Stockholms brukarförening. 

– När heroin inte finns blir människor fruktansvärt abstinenta. Man köper preparat man normalt sett inte använder. Det är fel att säga bra och dålig narkotika, men det finns den som folk är vana vid och en vansinnig blandning annat, säger han. 

Stängda gränser till följd av coronapandemin har minskat tillgången och drivit upp priserna på heroin i Stockholm, enligt brukarföreningen. Det leder till att andra preparat dyker upp på marknaden, eller att drogen blandas med exempelvis fentanyl. Denna syntetiska opioid har en betydligt starkare effekt än heroin, vilket ökar risken för överdoser. Niklas Eklund säger att säljare nu passar på att göra sig av med droger de annars inte kan sälja.

– Det skräpet börjar välla in nu. Det är konstiga hemkokta blandningar och veterinärmediciner, säger han. 

Läs mer: Polisen larmar om tunga droger i Göteborgs skolor

Även i Skåne har drogmarknaden förändrats, säger Karina Stein som är områdeschef för beroendecentrum i Malmö. 

– Vi uppfattar det som att det är brist på i stort sett all narkotika, enligt vad patienterna talar om för oss, säger hon. 

Förutom coronapandemin har polisens operation Rimfrost, som under våren haft ett särskilt fokus på drog- och vapenhandeln i Malmö, minskat tillgången, enligt Karina Stein. Hon säger att situationen kan få både positiva och negativa effekter.

– För gruppen som inte är beredd att utsätta sig för så stora risker kan detta vara det som gör att man tackar nej och avstår från drogerna. För gruppen som inte har lika hög självbevarelsedrift är detta negativt, man riskerar att bli mer utsatt.

Per Nilsson, Helene Kristoffersson, Jessica Lindgren, David Efraimsson och Simon Lindguss tycker att substitutionsmottagningen lyckats ställa om snabbt. De tar emot patienter utomhus, gör hembesök och genomför möten digitalt.
Per Nilsson, Helene Kristoffersson, Jessica Lindgren, David Efraimsson och Simon Lindguss tycker att substitutionsmottagningen lyckats ställa om snabbt. De tar emot patienter utomhus, gör hembesök och genomför möten digitalt. Foto: Tomas Ohlsson

 

Utanför Östra sjukhuset i Göteborg fladdrar ett plasttält i vinden. Vårdpersonal i reflexprydda jackor småpratar och skämtar med varandra. Substitutionsmottagningen, som erbjuder behandling för opioidberoende, ligger numera utanför sjukhusets lokaler. Det har gett oväntade positiva effekter, berättar sektionsledaren och psykiatrisjuksköterskan Jessica Lindgren.

– Vården kan uppfattas som lite fyrkantig, men nu har vi ökat vår flexibilitet. Här kan man ta en liten promenad medan man pratar. Det blir lite mer avslappnat, säger hon.

Någon tillströmning av nya patienter har man inte sett sedan coronapandemin började. Till skillnad från i Malmö och Stockholm ser varken vårdpersonal eller polis i Göteborg tecken på att virusutbrottet minskat tillgången på droger, med undantag för cannabis. Kristina Lindgren, chef på spaningssektionen i Storgöteborg, säger att det är svårt att svara på varför staden sticker ut.

– Många trodde att det skulle ta helt stopp, men de här nätverken är snabba med att ställa om, precis som alla andra, säger hon.

Simon Lindguss är enhetschef på substitionsmottagningen på Östra sjukhuset. Han säger att det nya arbetssättet på mottagningen har fått vissa patienter att känna sig mer självständiga. – De upplever att stigmat har minskat, säger han.
Simon Lindguss är enhetschef på substitionsmottagningen på Östra sjukhuset. Han säger att det nya arbetssättet på mottagningen har fått vissa patienter att känna sig mer självständiga. – De upplever att stigmat har minskat, säger han. Foto: Tomas Ohlsson

Under förra året ökade antalet patienter på Östra sjukhusets substitutionsmottagning med 20 procent. Nu genomgår omkring 600 patienter så kallad LARO, läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende, här. Beroendecentrum Malmö tar emot omkring 450 patienter, Beroendecentrum Stockholm ungefär 700 och den privata vårdgivaren Prima Maria ungefär 500.

Den sistnämnda vårdgivaren har sett ett ökat söktryck under coronapandemin. Enligt uppgift till TT har remisserna ökat med 50 procent, samtidigt som mottagningen drabbats av hög sjukfrånvaro. 

Niklas Eklund på Brukarföreningen Stockholm vill se en utökad satsning på beroendevården under coronakrisen, eftersom många människor nu väljer att söka hjälp. 

– Tajming är något av det mest viktiga för att en människa ska sluta med narkotika. Får du höra att du måste vänta tre eller sex månader riskerar du att tappa sugen totalt.

Föreningen föreslår ett snabbspår för den som söker hjälp för opiatberoende. Niklas Eklund säger att han förstår att coronakrisen kräver stora resurser av vården.

– Men det här är också människor. De kommer att dö annars, säger han. 

Läs mer: Så hanterar du att en anhörig är beroende