Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 08:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronatesterna-i-vastsverige-tiodubblas-efter-pask/

SVERIGE

Coronatesterna i Västsverige fördubblas efter påsk

Anna Söderström, hälso- och sjukhusdirektör i Västra Götalandsregionen, siktar på en kraftig ökning av antalet tester från och med nästa vecka.
Foto: Adam Ihse/TT

Nästa vecka kommer dubbelt så många fler än i dag att kunna testas för misstänkt covid-19-infektion i Västra Götaland.

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör ser det som ett viktigt steg mot att fortsätta hålla smittan nere i Göteborgsområdet.

09-04-04: Texten har tillfogats en rättelse.

I dag testas som mest 600 personer om dagen i Västra Götalandsregionen. Det betyder framför allt fokus på dem som ligger inne för vård på olika sätt, antingen på sjukhus eller på till exempel äldreboenden. Regionen försöker dessutom testa personal på IVA, akuten och i ambulanssjukvården som uppvisar förkylningssymtom, så att de som inte är coronasmittade ska kunna återgå i tjänst så fort som möjligt.

Nästa vecka har SciLifeLab i Stockholm utlovat en testvolym på 35.000 prov i veckan. Västra Götalands regionledning har stora förhoppningar på detta.

– Jag räknar med att vi kan utnyttja en femtedel av den kapaciteten, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Det betyder att regionen går från cirka 500 tester om dagen till kanske 1.000.

– Den ökade möjligheten kommer vi framför allt rikta till kommunal hälso- och sjukvårdspersonal så att vi kan provta fler där, säger Ann Söderlund.

Göteborgsområdet har fortfarande en svag ökning av insjuknade och har inte sett den branta upptrappning som till exempel Stockholm erfarit. Regionen har också ett markant mindre antal fall av smitta i äldreomsorgen. Fler tester av personalen där är en insats som regionen hoppas kan hindra vidare spridning på äldreboenden och i hemtjänsten.

De nya testerna är dock inga snabbtester, utan det kommer fortsatt ta cirka ett dygn att få svar. På Karolinska universitetssjukhuset testas just nu en rad provtagnings-kit som om de godkänns för bredare bruk kommer att kunna ge svar på en eller par timmar om en person är smittad eller ej.

– Men det jag längtar efter allra mest är antikroppstester. Så att vi kan få veta hur stor del av befolkningen som är immun mot viruset. De testerna är ju på g, men dröjer säkert ännu ett par veckor, säger Ann Söderlund.

Rättelse: Antalet tester som SciLifeLabs skulle utföra var i en tidigare version fel. Rätt antal tester är 35.000 i veckan.

Läs mer om tidsplanen för tester, läkemedel och vaccin

Följ utvecklingen i Västra Götaland under coronakrisen här

Ämnen i artikeln

Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt