Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronaviruset-laget-i-vastsverige-just-nu/

SVERIGE

Coronaviruset: Läget i Västsverige just nu

Det som kallas IVA Kronan, fältsjukhuset vid Östra sjukhuset i Göteborg, har väckt starka känslor sedan det byggdes i mars i år.
Det som kallas IVA Kronan, fältsjukhuset vid Östra sjukhuset i Göteborg, har väckt starka känslor sedan det byggdes i mars i år. Foto: Adam Ihse/TT

I Västra Götalandsregionen har 632 personer som bekräftats vara smittade med covid-19 dött.

Volvo Cars har varslat 1.300 tjänstemän om uppsägning. Way out West, som förra året hade 30.000 besökare, har ställts in.

Här sammanfattar DN viktiga uppgifter om spridningen av det nya coronaviruset i Västsverige.

Senast uppdaterad klockan 09:15 den 12 juni

Smittans utbredning i Västsverige

Senaste sammanställningen från Folkhälsomyndigheten visar att 9.255 personer i Västra Götalandsregionen har bekräftats vara smittade med covid-19.

Den 11 juni vårdades 245 på sjukhus varav 55 fick intensivvård.

Hittills har 632 personer som smittats av det nya coronaviruset mist livet i Västra Götalandsregionen.

Läs mer: Smittans fördelning över stadsdelarna

I region Halland har 997 personer bekräftats bära på smittan (11 juni). 21 personer vårdas på sjukhus, varav fem personer får intensivvård.

Totalt har 61 av de bekräftat smittade avlidit i Halland. Alla utom en hörde till någon av de medicinska riskgrupperna.

Ny statistik om antalet bekräftat smittade publiceras 14.00 varje dag.

Inställda evenemang

Way out West ställs in i år.

Liseberg ställer in alla sommarens konserter. Nöjesparken har skjutit upp öppningen på obestämd tid.

● Sommarens fyra konserter på Ullevi med Håkan Hellström ska enligt arrangören genomföras nästa år.

● Göteborgs kommunala gymnasieskolor planerar för studentfiranden som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Enligt dessa kan utspring tillåtas, om det kan ske klassvis och utan att trängsel uppstår. Flakåkande i samband med studentfirande tillåts inte.

● Göteborgsvarvet har ställts in och de anmälda löparna erbjuds ett virtuellt lopp i stället.

Gothia Cup ställdes in för första gången sedan starten 1975. Även Partille Cup är inställd.

● Festivalen West Pride som skulle hållas i början av juni kommer inte genomföras i år.

● I Trollhättan ställs festivalen Fallens Dagar och löptävlingen Kraftprovet in.

Vad gör Göteborgs stad?

Göteborgs stads bolag AB Framtiden, som äger drygt 70.000 lägenheter i kommunen, har beslutat att personer som under coronakrisen inte kan betala hyran inte ska kunna vräkas.

Göteborgs stads parkeringsbolag har beslutat att halvera priserna på bolagets avgiftsparkeringar alla dagar mellan klockan 8.00 och 18.00, fram till den 30 juni. Syftet är att begränsa smittspridningen genom att minska kollektivtrafikresande.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan få ett underskott på mellan 450 och 600 miljoner kronor i år.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan få ett underskott på mellan 450 och 600 miljoner kronor i år. Foto: Magnus Hallgren

Varsel och permitteringar inom näringslivet

●Volvo Cars har varslat 1.300 tjänstemän. Varslet berör tjänstemän i Göteborg och Skövde. Totalt uppges runt 1.600 personer bli av med jobbet på Volvo Cars – förutom de som varslas kan 300 konsulter tvingas sluta. Det är en kombination av coronakrisen och den allmänna strukturomställningen, exempelvis mot produktion av elbilar, som ligger bakom varslet.

● Även lastbilstillverkaren AB Volvo har påverkats av coronakrisen. Den 23 mars rapporterade Ekot att bolaget permitterar 20.000 anställda i Sverige och säger upp 5.000 konsulter.

● Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia har varslat 660 personer i Västra Götalandsregionen. Många av de drabbade är verksamma inom fordonsindustrin och på AB Volvo och Volvo Cars.

Svenska Mässan i Göteborg har varslat 300 av sina 900 anställda. De berörda arbetar både i mötesverksamheten och på hotellet Gothia Towers.

Stena Line gick tidigt ut med ett varsel där 950 anställda i hela Skandinavien kan förlora sina jobb.

● Nordic Choice, som bland annat äger Posthotellet och hotell Avalon i Göteborg, har varslat 7.500 personer, varav 3.500 i Sverige.

Läs mer: Det här gäller om du blir sjuk

Ämnen i artikeln

Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt