Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/coronaviruset-laget-i-vastsverige-just-nu/

Sverige

Coronaviruset: Läget i Västsverige just nu – Göteborg halverar p-avgifterna

16:50. Region Västra Götaland höll pressträff om det nya coronaviruset.

49 patienter med covid-19 vårdas på intensivvårdsavdelningar i Västra Götalandsregionen och 39 har dött. En tredjedel av dödsfallen har skett på äldreboenden.

Göteborgs stads parkeringsbolag har efter en politisk överenskommelse beslutat att halvera parkeringsavgifterna dagtid på 11.796 platser. 

Här sammanfattar DN viktiga uppgifter om spridningen av det nya coronaviruset i Västsverige.

Senast uppdaterad klockan 14.10 den 9 april.

Smittans utbredning i Västsverige

Senaste sammanställningen från Folkhälsomyndigheten (9 april) visar att 827 personer i Västra Götalandsregionen har bekräftats vara smittade med covid-19. 135 vårdas på sjukhus varav 49 patienter får intensivvård.

Hittills har 39 personer mist livet till följd av corona i regionen. En tredjedel av dödsfallen har skett på äldreboenden, berättade Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland, på veckans presskonferens. Smittan har konstaterats på ett 40-tal äldreboenden in regionen. 

Det finns en tydlig uppgång i antalet smittade – 40-45 per dag under gångna veckan – men ännu inte samma utveckling som i Stockholm.

– Vi har inte någon bra förklaring till att det går långsammare i Göteborg. Men vi hinner därför göra mer saker för att förbereda. Även de åtgärder som vi tillämpat hittills, som social distansering och att inte gå till jobbet om man är sjuk, gör att vi kan få ett lugnare förlopp, säger Ann Söderström, sjukvårdsdirektör i regionen. 

Sjukvårdstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Sjukvårdstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppgifter från region Halland (9 april) har 167 personer bekräftats bära på smittan i regionen. 18 personer vårdas på sjukhus varav åtta får intensivvård.

Totalt har 15 personer som bekräftats smittade av covid-19 avlidit i Halland.

Ny statistik om antalet bekräftat smittade publiceras 14.00 varje dag. 

Läs mer: Detta vet vi om de som hittills har dött i covid-19

Höjd beredskap på sjukhus

I måndags avgick IVA-chefen på Östra sjukhuset Jonna Lindeblad då hon kände att hon inte kunde stå för sjukhusets hantering av coronakrisen. 

Västra Götalandsregionen och Halland har gått upp i regionalt stabsläge för att stärka samordning och ledning av arbetet med att möta det ökande inflödet av covid-19-patienter. Patienter med bekräftad smitta i Göteborg ska vårdas på Östra sjukhuset medan Sahlgrenska ska bedriva övrig sjukvård. 

Alla sjukhus förbereder sig för att öka antalet intensivvårdsplatser (IVA-platser) och SU har byggt ett sjukhustält i samverkan med Försvarsmakten. 

Läs mer: Väntan på stormen i väst – ”Vi lär oss mycket av Stockholm” 

 

Hur påverkas samhället

Göteborgs stads bolag AB Framtiden, som äger drygt 70.000 lägenheter i kommunen, har beslutat att personer som under coronakrisen inte kan betala hyran inte ska kunna vräkas.  

Göteborgs stads parkeringsbolag har beslutat att halvera priserna på bolagets avgiftsparkeringar alla dagar mellan klockan 8.00 och 18.00. Beslutet är fattat efter en överenskommelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna.

– Det här är en tillfällig lösning för att fler ska kunna resa utan att riskera smittspridning. Vi behöver underlätta för de göteborgare som inte kan arbeta hemifrån och som behöver utföra nödvändiga ärenden, säger Margareta Broang, ordförande i Göteborgs Stads Parkering AB, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt handlar det om 11.796 platser där taxan sänks, till exempel vid Heden, Feskekörka och Snipen vid Första Långgatan. Senast den 20 april ska sänkningen vara genomförd över hela staden.

Taxesänkningen gäller till och med den 30 juni 2020. 

Göteborgsvarvet har ställts in och de anmälda löparna erbjuds ett virtuellt lopp i stället.

Filmstaden har stängt alla sina biografer i Sverige från och med 18 mars. Även flera nattklubbar och krogar har uppgett att de kommer att hålla stängt den närmaste tiden. 

Senaste budet om sommarens fyra konserter på Ullevi med Håkan Hellström är att de är tänkta att genomföras men troligtvis senare. 

Festivalen West Pride, som skulle hållas i början av juni, ska enligt uppgift till P4 Göteborg ställas in. Ett formellt beslut ska tas på under torsdagen vecka 14. 

Fredagsbönen i Göteborgs moské ställs in tills vidare, skriver Sveriges muslimska stiftelse på moskéns hemsida.

Sedan regeringen förbjöd sammankomster på över 50 personer förra veckan har även Svenska kyrkan ställt in gudstjänster på flera håll. Men en del kyrkor, exempelvis Domkyrkan i Göteborg, sänder live på Facebook. 

Näringslivet permitterar tusentals anställda

Totalt har 6000 personer varslats under mars månad i Västra Götalandsregionen. 

GKN Aerospace i Trollhättan korttidspermitterar omkring 1.600 anställda från 14 april, det bekräftade företaget på tisdagseftermiddagen.

Det är de anställda i den civila produktionen som drabbas, medan rymd- och militärproduktionen inte påverkas av permitteringarna, enligt Radio Väst. 

Lastbilstillverkaren AB Volvo permitterade 20.000 anställda i Sverige och sa upp 5.000 konsulter, enligt Ekot. Sedan tidigare har man tagit beslutet att stänga fabriken i Tuve i 15 dagar med start 23 mars.

Volvo Cars har förlängt produktionsstoppet i Sverige till den 20 april. Det rapporterar Ekot. I USA planeras för en återstart i fabrikerna den 4 maj. Biltillverkaren har sedan tidigare stängt fabrikerna i Torslanda, Skövde och Olofström. Runt 25.000 anställda berörs. 

Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia har varslat 660 personer i Västra Götalandsregionen. Många av de drabbade är verksamma inom fordonsindustrin och på AB Volvo och Volvo Cars. 

SKF permitterar 1.500 anställda i Göteborg under åtta veckor, från och med den 30 mars. 

Svenska Mässan i Göteborg har varslat 300 av sina 900 anställda. De berörda arbetar både i mötesverksamheten och på hotellet Gothia Towers.

Stena Line gick tidigt ut med ett varsel där 950 anställda i hela Skandinavien kan förlora sina jobb.

Västsvenska företag inom branscher som hotell och restaurang förlorar 80 till 100 procent av normal inkomst.

Nordic Choice, som bland annat äger Posthotellet och hotell Avalon i Göteborg, varslade 7.500 personer, varav 3.500 i Sverige.  

Skolor, universitet och förskolor

Nu håller gymnasieskor i regionen stängt och undervisningen bedrivs i stället på distans. Även högskolor håller stängt och studenter förväntas studera hemifrån.

För barn som går i förskolor och grundskolor gäller än så länge samma rutiner som tidigare: friska barn ska gå i skolan och sjuka barn ska stanna hemma. 

Läs mer: Det här gäller om du blir sjuk