Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/covid-19-nar-ska-jag-soka-vard/

SVERIGE

Covid-19 – när ska jag söka vård?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

1177 och landets sjukhus är under hård press i samband med den pågående coronaepidemin. Men när ska du egentligen kontakta vården? Så här lyder rekommendationerna.

De symtom som oftast rapporteras in i samband med covid-19 är feber och hosta men även till exempel andningspåverkan, snuva, illamående och andra symtom har uppvisats. På grund av att resurser är begränsade kan inte alla i Sverige få vård eller ens testa sig för covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

I nuläget provtar man därför endast svårt sjuka personer och personer som är i behov av sjukhusvård, och det är sjukvården som beslutar om vem som ska provtas. Det är därför möjligt att du aldrig kommer få svar på om du blivit smittad av covid-19 eller inte.

Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer är att den som känner sig sjuk, oavsett vad det rör sig om för sorts sjukdomssymtom, ska stanna hemma och undvika att träffa andra människor. Detta gäller även om du bara känner dig lite sjuk eller om du till exempel är förkyld. Du ska stanna hemma i minst 48 timmar efter att du blivit frisk. Även personer som är över 70 uppmanas att stanna hemma och helt undvika att träffa personer ansikte mot ansikte eller till exempel handla.

De flesta som smittas av covid-19 blir inte allvarlig sjuka. Det är först om din situation blir värre under den tid du sitter i hemkarantän med så kallad egenvård som du ska ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Om du har mycket svårt att andas, ring direkt till 112.

Stockholms läns landsting har gjort ett självskattningstest för den som misstänker att den kan behöva hjälp av vården. I den kan du svara på en serie frågor om ditt mående och hälsotillstånd för att sedan få svar på om du bör ringa 1177 för telefonrådgivning. Enligt 1177 är det viktigt att du ringer 1177 innan du besöker en mottagning för att till exempel undvika att smitta andra.

Det är 1177 som sedan ger råd om vilken del i vårdkedjan du bör kontakta, om det är en vårdcentral, en närakut, en akutmottagning eller om du till och med ska ringa 112. Man ger också råd om hur fort du bör söka vård.

Vill du veta mer om covid-19 kan du i första hand besöka på Folkhälsomyndighetens webbsida. Det finns även informationsnumret 11313 du kan ringa.

Läs mer: Sjuksköterskorna på 1177 möts av kärlek och oro

Läs mer: Det får du göra – och inte göra – om du sitter i hemkarantän

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt