Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/covid-19-smittade-skickas-fran-sjukhus-till-aldreboenden-utan-att-testas/

Sverige

Covid-19-smittade skickas från sjukhus till äldreboenden – utan att testas

Personal på äldreboendet där den covidsmittade mannen togs emot, är upprörda över att patienter som skrivs ut från covidvård på sjukhus inte rutinmässigt testas då de skrivs ut.
Personal på äldreboendet där den covidsmittade mannen togs emot, är upprörda över att patienter som skrivs ut från covidvård på sjukhus inte rutinmässigt testas då de skrivs ut. Foto: Magnus Hallgren

Äldre som vårdats på sjukhus för covid-19 skickas till äldreboenden – utan att testas. 

– Vi misstänker i flera fall att smittan förts in på det här sättet, säger Stefan Amér, enhetschef och läkare på Familjeläkarna, som ansvarar för läkarinsatser på 45 procent av Stockholms läns äldreboenden.

Covid-19 har tagit sig in på tre fjärdedelar av Stockholms äldreboenden, har DN avslöjat. Ett av boendena som klarat sig ligger i centrala Stockholm, med ett 60-tal boendeplatser. Där beskriver personalen hur man arbetat metodiskt och hårt för att hålla smittan utanför. Man införde besöksförbud tidigt, är noga med hygien och har varit hård med att hålla personal med minsta symtom hemma.

Men i slutet av förra veckan togs en ny boende emot – en man i 80-årsåldern som konstaterats smittad med covid-19 och vårdats på geriatrisk klinik. Han ansågs ha varit symtomfri i 48 timmar, och skulle därför skickas direkt till boendet.

Boendets personal ifrågasatte processen. 

– Vi vädjade om att sjukhuset skulle genomföra en ny provtagning innan patienten skickades till oss, men fick inget gehör. Det var rutin, sade man, och skickade honom hit i alla fall, säger en sjukgymnast till DN och fortsätter:

– Patienten levererades till oss i en liggande transport med personal i full skyddsutrustning. Patienten själv hade munskydd. Jag och mina kollegor stod i fönstret och såg hur bilen sedan sanerades i 15 min. Vi ringde sjukhuset som svarade att det är standardförfarande.

På personalens initiativ isolerades och testades mannen. Dagen efter kom provsvaret – som visade positivt för covid-19. 

– Myndigheterna upprepar att vi ska skydda våra äldre. Nu har man alltså utsatt ett helt boende för en väldigt onödig risk upplever vi. Det här riskerar att bli en gigantisk kedjereaktion – vi hör ju skräckhistorier från andra boenden. Jag har kollegor som själva är riskgrupp som gråter och vill säga upp sig på grund av situationen. Man önskar att de skulle lyssna på oss som står på golvet mitt i stormen och ser verkligheten, den stämmer inte överens med det fina vi får höra på tv.

Först under helgen uppger personalen att man fått tillgång till ordentlig skyddsutrusning.

En sjuksköterska på boendet säger till DN:

– Det är så sorgligt eftersom vi hittills lyckats hålla viruset borta. Våra chefer har inte haft mandat att säga nej, det är kommunen som hänvisat patienten till oss. Rutinen borde självklart vara att testa alla som vårdats för covid innan de får komma till ett äldreboende.

Enligt Folkhälsomyndigheten skyddas omgivningen från smitta om man stannar hemma i 48 timmar efter att man haft symtom som halsont, hosta eller snuva. Det är något regionen och kommunen i Stockholm tagit fasta på i sin hantering av patienter som skrivs ut.

När patienter som vårdats för covid-19 ska placeras på ett äldreboende utgår man från information som kommit från sjukhuset eller regionen, enligt Veronica Carstorp Wolgast, biträdande enhetschef vid stadsledningskontoret, Stockholms stad.

– De ska meddela om patienten är smittad eller inte, och om personen är smittfri. Vad som gäller är tydligt enligt alla riktlinjer: efter att man varit utan symtom i 48 timmar ses man som smittfri. 

Om det angetts i kösystemet att en patient som skrivits ut fortfarande smittar, finns särskilda platser inom staden där de kan tas om hand, enligt Carstorp Wolgast. 

Läs också: Tester stoppades för att underlätta vårdflöde

Foto: Magnus Hallgren

Lars Göran Lundberg är medicinskt ansvarig läkare vid Dalengeriatriken, som drivs av bolaget Aleris, där mannen vårdats.

– Vi har inte fått några direktiv om att alla patienter som skrivs ut ska testas. Vi går på de råd vi fått från Folkhälsomyndigheten och infektionsläkarna – att det ska ha gått tillräcklig tid sedan man insjuknat och efter 48 timmars symtomfrihet är man smittfri.

Om man efter denna tid testas positiv för covid-19, ska man räknas som riskfri när det gäller smitta ändå?

– Jag är inte infektionsläkare. Det man vet från andra infektioner är att man kan utsöndra virus i små mängder utan att vara smittsam. PCR-testet, som alltså mäter virusförekomst, kan ibland vara positivt och upptäcka döda rester av viruspartiklar i luftvägarna även i läkningsfas, när infektionen är över. Och det betyder alltså inte att man är smittsam, trots att man får ett positivt svar. Men riktigt hur det är med det här enskilda fallet, det ska man fråga experter i området på.

Enligt Lars Göran Lundberg är det inte av kostnadsskäl man avstått från tester.

– Vi ser inga begränsningar – om vi ser behov av att ta prov så gör vi det. Ett positivt svar betyder inte att patienten fortfarande smittar. Vi är inte motståndare till att testa – vi försöker bara följa de riktlinjerna som finns. Men det är klart, man lär sig nya saker, det är en ny sjukdom och riktlinjer kan ändras med ny kunskap. 

Christoffer Bernsköld, enhetschef vid Region Stockholm, ansvarar för avtalen om geriatrik. Han uppger att det är läkaren inom geriatriken som bedömer – om det inte längre finns behov av slutenvård ska patienten skrivas ut. Därefter är det kommunen som avgör på vilket boende som patienten hamnar. 

Räcker det att konstatera att en patient varit symtomfri i 48 timmar för att man ska ses som frisk och inte längre smittsam?

– Ja, det är de riktlinjer som finns från regionens smittskydd och från Folkhälsomyndigheten. Jag känner mig trygg med det. Sedan ska ju boendet ändå följa sina basala vårdhygieniska riktlinjer.

Stefan Amér, enhetschef och läkare på Familjeläkarna, som ansvarar för läkarinsatser på 45 procent av länets äldreboenden, bekräftar bilden av att smitta förts in från sjukhus.

– Fortfarande skickas patienter direkt från sjukhus eller hemmet in till äldreboenden utan provtagning för covid-19. Det är så.

– Vi har sett flera fall där patienter, strax efter inflyttning utvecklat sjukdom. Och vi har också flera fall där det finns indikationer att de har smittat andra på äldreboendet. 

– Vi misstänker också att det i flera fall varit den första smittan på vissa äldreboenden och avdelningar. Att smittan förts in på det här sättet.

När patienter flyttas mellan avdelningar på sjukhus provtas de rutinmässigt för covid-19. Men äldreboendenas personal ska betrakta alla som skrivs ut från sjukhus som ”smittade tills annat påvisas och vidta åtgärder utifrån det”, eftersom det inte är säkert att slutenvården hinner informera om eventuell smitta, enligt Stockholms stads hemsida. 

– Det är jättebra att man tänker på skyddsutrustning, och är extra försiktig. Men det är samtidigt inte bra om friska då riskerar att hamna på avdelningar för covid-19, säger Stefan Amér. 

– Vi tror att man relativt enkelt skulle kunna ta ett näsprov dagen innan en patient ska flytta till äldreboenden och att detta skulle kunna underlätta för hela vårdkedjan och minska risken för smittspridning.