Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Cyberattacker mot Sverige en tidsfråga”

EU-kommissionär Cecilia Malmström vill se ett förbud mot att sprida skadliga datorvirus.
EU-kommissionär Cecilia Malmström vill se ett förbud mot att sprida skadliga datorvirus. Foto: Ulf Palm
Det är inte en fråga om det kommer att ske en cyber-attack med stora skadeverkningar mot Sverige – utan när. Det förutspår Försvarets radioanstalt, FRA. ”Det pågår en ny form av krigföring med resursstarka aktörer som stater och brottssyndikat”, säger FRA:s överdirektör Christina Malm.

Enligt FRA ökar attackerna också i omfattning och hoten blir allvarligare. På Folk och försvars rikskonferens i Sälen redovisades flera exempel.

För en månad sedan attackerades bostadsbolaget Platens datorsystem i Motala. Ett äldreboende, ett köpcentrum och 700 hyresgäster blev av med värmen när någon med bostadsstiftelsens datorsy­stem manipulerade elva värmecentraler.

Händelsen är ett exempel på en mindre cyberattack mot Sverige; datamasken Stuxnet som infiltrerat industrianläggningar samt datorer som styr kärnkraftverk i Iran är ett mer allvarligt exempel.

– Det här är den främsta säkerhetspoltiska utmaningen för vårt land utan tvekan, säger ordföranden i riksdagens försvarsutskott, Håkan Juholt (S).

Han säger att datorer i dag är de nya missilerna och inplanterade virus vår tids biologiska stridsmedel.

Håkan Juholt efterlyser en serie åtgärder, bland annat en utredning om ett digitalt försvar, ett statsråd med ansvar för IT-säkerheten och ett tydligare myndighetsansvar.

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström planerar att föreslå ett förbud att sprida skadliga datavirus och trojaner.

– Det är förvånande nog inte olagligt i dag, säger hon.

Också Cecilia Malmström har bilden att IT-attacker används som vapen.

– Väldigt många stater bedriver den här sortens attacker. De är den nya tidens krigföring, säger hon.

Helena Rietz, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, varnar samtidigt på Försvarsmaktens hemsida för att förstora upp hotbilden.

– Cyberkriget är inte här och de attacker vi sett har inte varit särskilt sofistikerade. I dag är det största cyberhotet spionage från statliga aktörer mot industri, forskning, militära och politiska strukturer, säger Helena Rietz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.